גם אתם משועבדים למסך הקטן? 5 עצות להשתחרר ולחיות באמת
חמש דרכים להשתמש בתנופה של פסח כדי להשתחרר מהשעבוד האלקטרוני
בעוד יהודי העולם מתאוששים מחג החירות ומתכוננים לקיץ הקרב ובא, דוקא הצרפתים הצליחו לחדש לקח של חירות שיימשך לכל השנה: את הזכות להתנתק מהטלפונים החכמים, המחשבים, הטקסטים והמיילים בכל ערב.
בעקבות ההבנה שהשכירים עובדים למעשה מסביב לשעון – משום שהמעסיקים דורשים מעובדיהם להיות זמינים לתקשורת בכל שעה – חתמו ארגוני העובדים הצרפתיים בשנה שעברה על הסכם מחייב להגבלת אחריות האי מייל של חבריהם. רבע מיליון עובדי היי טק צרפתים יכולים לעזוב עכשיו את משרדיהם באמת, ולהיות עם בני משפחותיהם.
עכשיו, כשאנחנו חוזרים לשגרת החיים אחרי פסח (ובתקווה שעם תחושת חירות מוגברת), זהו זמן מצוין לבחון עד כמה אנחנו משוחררים מהשעבוד האלקטרוני בן זמננו. מחקר חדש גילה שמבוגרים מבלים חצי משעות הערות שלהם מחוברים למחשבים, טלפונים, משחקי מחשב ואמצעים אלקטרונים אחרים - עד שבע שעות ביום. המצב אצל הילדים אפילו יותר גרוע. מחקר נוסף גילה שילדים אמריקאים מבלים יותר מחצי מזמן הערות שלהם – למעלה משבע וחצי שעות בכל יום – בשימוש במדיה אלקטרונית.
עם זאת, נראה שההרגלים האלקטרונים שלנו – למרות שהם ממכרים – לא הופכים אותנו ליותר מאושרים. ילדים שמשתמשים באמצעים אלקטרוניים מועדים לקבל ציונים נמוכים יותר, נוטים יותר להיות "לעתים קרובות עצובים או לא שמחים", הסיכויים שהם יסתדרו טוב עם הוריהם נמוכים יותר, והסבירות שהם "ייכנסו המון לבעיות", גבוהה פי שתיים מאשר אצל ילדים שמשתמשים במכשירים האלקטרוניים פחות מהממוצע.
במחקר מרתק, פרופסור לסלי פרלוב מבית הספר לעסקים של הרווארד, ביקשה מיועצים עסוקים בחברה מובילה בעולם, להקצות בכל שבוע זמן מסוים שבו הם יכבו את הטלפונים שלהם. זה היה מאוד קשה לחברי הקבוצה, שהתרגלו להיות מחוברים 24/7, אבל פרופסור פרלוב התכוונה "לנתק – בלי טלפונים חכמים, בלי מחשב למטרות עסקיות. זה עניין של לא לקבל הודעות מייל או טקסטים שתרגישו שאתם חייבים לענות להם, ובמקום זה, לשחרר את הזמן הזה כדי לעשות מה שבא לכם, שלא קשור לעבודה", היא הסבירה.
למרות חוסר הרצון, היועצים במחקר בחרו זמן מסוים שבו הם התנתקו מכל המכשירים האלקטרוניים – ומהר מאוד החלו לדווח על השפעות מהפכניות. "פתאום, לעובדים היה זמן להתעמל, לצאת לסרט, לתכנן ולבלות זמן איכות עם חברים ובני זוג – לעשות את כל מה שהם רצו, בלי לחשוש שהם איכשהו מפסידים משהו קריטי." היעילות בעבודה אפילו עלתה משום שהיועצים נחו היטב, והחברה החליטה לאשר ניתוק אלקטרוני לזמנים קבועים.
אנחנו לא משתתפים במחקר כזה מחייב, לכן לא נחיה באשליות שנצליח להחזיק מעמד בלי הסמרטפון. אבל למרות זאת, ננסה להציע חמש דרכים בהן נוכל להגביל את התלות האישית שלנו במדיה, ולנצל את כוח התנופה של פסח כדי להשתחרר מהשעבוד האלקטרוני.
1. שדרגו את התקשורת שלכם
מחקרים מראים ש-93% מהתקשורת הבינאישית מבוססים על קרבה פיזית: אנחנו משתמשים ברמזים משפת הגוף של האנשים, מהבעות פנים וטון דיבור כדי להבין ולהתחבר לאחרים. כשאנחנו מחליפים את התקשורת האמתית ב'פייסבוק' ו'ווטס אפ', אנחנו מקבלים רק 7% מהמסרים של האחרים, ולמעשה מבודדים את עצמנו.
נסו להתאמץ "לשדרג" את הדרך בה אתם מתקשרים עם אחרים. נסו לבקר במקום להתקשר, או – אם זה בלתי אפשרי – לטלפן במקום לתקשר רק דרך המדיה החברתית. בכל מקום אפשרי בחרו בטכנולוגיה הנמוכה במקום בטכנולוגיה הגבוהה, וחזרו להרגלי תקשורת מלאה יותר עם אחרים.
2. שבת – הזמן להתנתק
אחת הדרכים הטובות ביותר להגביל את התלות במכשירים האלקטרוניים, היא לשלב את המחקר של אוניברסיטת הרווארד בחיינו, ולקבוע זמן מיוחד לכבות את כל המכשירים.
היהדות נותנת לנו הזדמנות מושלמת: שבת. משקיעת החמה בערב שבת ועד לצאת הכוכבים במוצאי שבת. חשבו לנצל את הזמן הזה להתנתקות ממכשירים. קביעת זמן ברור שבו לא תרימו את הטלפון או תדליקו מחשב יכולה לעזור לכם להציב גבולות.
3. שתפו חבר
אחד מסודות ההצלחה של המחקר של הרווארד הוא העובדה שהמאמץ היה קבוצתי: חברים לעבודה יכלו לשתף זה את זה, ולגבות זה את זה בזמן ה"ניתוק" האלקטרוני.
חשבו למצוא חבר או קרוב שרוצה גם כן להשתחרר מידי פעם, צרפו אותו, חזקו אותו והשותפות תחזק אתכם.
4. מלאו את הזמן
כשהילד הצעיר ביותר שלי היה בן שנה, פרסמתי ספר. באותו זמן, כמה חברות ממש התפלאו, איך אני מוצאת זמן לעבוד על הוצאת הספר ויחד עם זה לטפל בתינוק קטן? תשובתי הייתה בשני מישורים: מצד אחד הייתי מלאת אנרגיה (גם בגלל התינוק החדש וגם בגלל הספר), אבל מבחינה מעשית, יכולתי להצביע רק על דבר אחד – במשך שנה או יותר, התנתקתי כמעט לגמרי מכל אמצעי אלקטרוני. כמעט שלא סימסתי, לא נגעתי במחשב ולא שלחתי מיילים.
כשקראתי אחר כך כמה שעות אנחנו מחוברים כל יום, הבנתי, שבהגבלה חמורה על הצריכה האלקטרונית שלי, הרווחתי "מציאה" של שעות רבות בכל יום.
נסו למצוא תחביב או פרויקט. הרבה יותר קל להתנתק מהשעבוד שלנו למסך, כשיש לנו תחליף מרגש ומועיל. מעבר לזה, ככל שנתרגל יותר לבלות את זמננו בעיסוקים אחרים ומועילים יותר, כך יהיה לנו קל יותר להתנגד לפיתוי של עיסוק מוגבר במכשירים.
5. חזקו את שרירי הבחירה החופשית והביטחון העצמי
התורה אומרת שאדם נברא בצלם אלוקים, כלומר, יש לנו יכולת להשתמש בבחירה החופשית שלנו ולשנות התנהגויות. כולם יכולים לשנות הרגלים ולהשתחרר.
התייצבו מול כוחו של פרעה ולגיונותיו, והשאירו את מצרים והשעבוד שלה מאחור. התחילו לראות את עצמכם כיורשיהם וממשיכי דרכם של בני ישראל האמיצים. לא קל לשנות – אולם כל דבר משמעותי באמת דורש עבודה קשה. קחו את הטעם של פסח אתכם, והתאמצו לשחרר את עצמכם מלפיתתו של אחד ממשעבדיה הגדולים ביותר של החברה המודרנית.