7 דרכים לבניית הבטחון העצמי של מתבגרים
כיצד תוכלו לעזור לילדיכם להאמין בעצמם.
הילדים המתבגרים שלכם אולי נראים גדולים בגופם, אבל אל תניחו שגם המוח שלהם הוא מוח מבוגר. כפי שמציינת פרנסס ג'נסן בספרה האחרון " The Teenage Brain: A Neuroscientist’s Survival Guide to Raising Adolescents and Young Adults", המוח הוא למעשה האיבר שמבשיל אחרון. הוא לא מבשיל לחלוטין עד אמצע שנות ה- 20. האונות הקדמיות במוחם של מתבגרים, האחראיות על שיפוט, שליטה בדחפים, אמפתיה ותובנה, הן החלקים האחרונים של המוח שמבשילים.
כך שלבני עשרה יש מוחות פעילים מאוד, שחלקים מהם פועלים כמו מוח של מבוגר, רק שהנהג שיושב מאחורי ההגה, אין לו עדיין גישה מלאה לבלמים. הדבר הופך את גיל ההתבגרות לתקופה מאתגרת, כיוון שבני העשרה רוצים להיות עצמאיים למרות שאין להם את המיומנויות ההכרחיות או כושר השיפוט ההכרחי כדי לבנות את חייהם. פער זה עלול לערער את ביטחונם העצמי של המתבגרים. להלן מספר נקודות מפתח בעזרתן תוכלו לעזור למתבגרים שלכם להאמין בעצמם בשנים מכריעות אלה.
-
היו סבלניים. המחקרים הנוירולוגיים האחרונים מציעים תובנות ספציפיות לגבי הסיבות מדוע המתבגרים שלנו מתנהגים לעתים באימפולסיביות או בהפכפכות. ההבנה כי לעתים הם פשוט לא מסוגלים לחשוב בהגיון אמורה לאפשר לנו להיות יותר סבלניים ולתמוך בהם כשהם עושים טעויות.
-
עזרו להם למצוא מקור כוח מעשי. גם מבלי שהם מפגינים כישרון בתחום מסוים, תעזרו להם למצוא פעילות ממנה יוכלו ליהנות וללמוד. בין אם מדובר במוסיקה, ספורט או התנדבות בקהילה, אתם יכולים לעזור למתבגרים שלכם לחזק את המיומנויות שלהם בכל תחום שבו הם מתעניינים. לעתים מקור כוח יכול להיות אפילו תכונת אישיות, כגון נתינה, שיכולה לבוא לידי ביטוי דרך אפיק מעשי בו תזכה למימוש והערכה.
-
למדו אותם התמדה. כשהמתבגרים שלכם שוגים, הראו לו או לה דרכים ללמוד מהטעות. כשילדכם נכשל במשהו, למדו אותו שלרוב לא מצליחים בניסיונות הראשונים. נסו לשתף אותו או אותה בפעמים בהן נכשלתם והאופן בו מצאתם דרכים להמשיך לנסות. שמשו דוגמה להתמדה בחייכם על-ידי כך שלא תוותרו על דברים שבאמת חשובים לכם.
-
הראו לילדכם כיצד לבטוח בעצמם ולהתנהג בהתאם. למדו את המתבגרים שלכם דרכים מעשיות לבטוח בעצמם במצבים שונים. עודדו אותם ליצור קשר עין, לחייך ולהתמקד במה שהם יכולים לעשות במקום במה שהם לא מצליחים להשיג. למדו אותם להפגין עניין במעשיהם של אחרים והראו להם כיצד להצטרף לשיחות. אתם יכולים גם לעודד את ילדיכם להיות יותר יוזמתיים לגבי מה שהם רוצים ולהתרחק ממצבים מזיקים.
-
שבחו את המאמץ. הדגישו כמה אתם גאים במאמץ שילדיכם משקיעים בהשגת מטרותיהם, ללא קשר לתוצאה. למדו אותם שהם יכולים לשלוט בבחירות ובהתנהגות שלהם, אך לא בתוצאות מאמציהם.
-
שאלו לדעתם. למתבגרים יש הרבה מה לומר (...) והם יכולים להציע הצעות מועילות ולהוסיף תובנות בשיחות ותכניות משפחתיות. שאלו את המתבגרים שלכם לדעתם והקשיבו בלי לקטול ובלי לשפוט. מתבגרים אוהבים שמתייחסים אליהם בכבוד והם אוהבים לזכות בהכרה על תרומתם.
-
תמכו בהם בזמנים הקשים. לפעמים נדמה שהמתבגרים שלכם לא ממש זקוקים לכם, אך אלה הן בדרך כלל הפעמים בהן הם זקוקים יותר מכל שתושיטו להם יד. בתוך הסכנות והסחות הדעת הטכנולוגיות עמן מתמודדים המתבגרים שלנו כיום, היו ערניים ושמרו על חיבור רגשי אליהם. מחקרים רבים מראים שעצות ההורים, גבולות והכוונה הם בעלי חשיבות מכרעת לרווחתם של המתבגרים, גם כשנדמה שהם דוחים את העצות ותשומת הלב. למדו לבטא אהבה וקבלה כלפי המתבגרים שלכם, גם כשאתם כועסים עליהם. זוהי תקופה שבה הם אולי לא זקוקים לשמירה המתמדת שלנו, אך הם בהחלט זקוקים לנוכחותנו ואהבתנו היציבה.