ה'ריאו' ששינה לי את החיים
אם יש דבר שיכול לשנות את החיים, זאת דיאגנוזה מפחידה שיש לך סרטן.
בימי השיא של בועת האינטרנט, עבדתי בהייטק. את היחידה שלי היו מארגנים מחדש כל כמה חודשים - קראנו לזה 'ריאו', כי עד שהספקנו להגיד 'ריאורגניזציה', הריאו הבא כבר הגיע. בכל ארגון מחדש היו מקדמים מנהל אחר, מעבירים עובדים מתפקיד לתפקיד או מפטרים אותם, וארגזי חפצים אישיים היו נכנסים ויוצאים מהמשרדים. המטרה הייתה לדחוף מוצר חדש לשוק לפני המתחרים, עם מינימום של באגים בתוכנה.
בכל ראש-השנה אני נזכרת בסיטואציות ה'ריאו' האלה. כשהשנה החדשה עומדת בפתח, אני מתרכזת במטרה לארגן את עצמי מחדש ולהיות אדם טוב יותר. אבל קשה לי מדי למלא את המשימה הזאת לבד, אז עמוק בתוך תפילות ראש השנה המדברות על שנה טובה לכולנו ועל עולם מתוקן, אני מבקשת עזרה מא-לוהים בעבודתי האישית.
לפני שנתיים עזר לי א-לוהים באמצעות ה'ריאו' האולטימטיבי... סרטן. אם יש דבר שיכול לשנות את החיים, זאת אבחנה מפחידה של סרטן. אבל כמו חברות רבות שמצליחות לשרוד שלב של כמעט-קריסה ולומדות כיצד לענות על צרכיו של השוק, גם חולי הסרטן לומדים להתמודד עם המציאות החדשה שלהם. הם נהיים פחות 'מנופחים', יותר חזקים ויותר יעילים. וכמו אותן חברות שממשיכות להתקיים, גם הם ממקדים מחדש את מאמציהם על ייצור מוצרי איכות.
רבים מחולי הסרטן בוחרים להפוך לשמחים יותר, שלמים יותר ורחומים יותר
עיתונאית שהחלימה מסרטן כתבה פעם: "פגשתי וקראתי על אנשים רבים מספור שהתמודדו עם מחלה שסיכנה את חייהם, ויצאו ממנה שמחים יותר, מסוגלים יותר להעריך את הדברים הטובים ואת האנשים בחייהם..." למרות שבעיני רבים זה עשוי להישמע לא הגיוני, רבים מחולי הסרטן בוחרים להפוך לשמחים יותר, שלמים יותר ורחומים יותר. יש אפילו סיכויים רבים יותר שהם ינסו לתקן את העולם סביבם. במלים פשוטות, החלמה מסרטן עשויה לעזור לאדם לתקן את הנשמה שלו.
אני זוכרת, בכאב בלתי נסבל, את כל הקרובים אליי שאיבדו את חייהם מסרטן - כולל אמי הצעירה. ובכל זאת, אחרי ששהיתי חודשים רבים בחדר אחד עם חולי סרטן שונים שקיבלו טיפולי כימותרפיה, מעולם לא שמעתי שמישהו אומר שהוא מצטער על הסרטן בו חלה. מובן שאף אחד לא נהנה להיות חולה סרטן, אבל יש הנאה מהמודעות שמגיעה יחד אתו. אישה אחת אפילו אמרה לי שהיא שמחה שלקתה בסרטן בגיל צעיר, משום שכך תוכל להשתמש בלקח שלמדה כל חייה.
אתגרים שונים עשויים להוציא מן הכוח אל הפועל את יכולותיו של האדם, אבל הסרטן, וההחלמה ממנו, הם ייחודיים. רגשות עוצמתיים, תפילות מעומק הלב, הכרת תודה ועמידה בצד המקבל של חסדים בהיקף אדיר, כל אלה מסוגלים לקרב את האדם למיצוי הפוטנציאל שלו.
"שבטך ומשענתך המה ינחמוני" (תהלים כג, ד) – הסרטן היה אולי השבט (המקל והשוט), אבל במובן מסוים הוא עצמו נתן לי את המשענת: כוח חדש ויכולת לשנות את מבטי על החיים.
בהתנסותי כחולת סרטן המוקפת בקהילה של חולי סרטן ומטפליהם, הייתי עדה לכמה מאפיינים כלליים שהיו משותפים לנו. הרשימה הבאה היא רק חלק מתכונות האופי שגיליתי בין אנשים שמחלימים מהמחלה:
-
הם מוצאים מטרות חדשות.
-
יש להם יכולת מוגברת לחוש בכאב הזולת, ואפילו לשאת אותו עבור אחרים.
-
הם מסוגלים לשנות את החיים כדי לעזור לאחרים, אפילו אם זה אומר להחליף קריירה.
-
יש להם סבלנות רבה.
-
הם נוטים לחפש אחר תכלית לחיים ולברר מה א-לוהים רוצה מהם, כאינדיבידואלים.
-
הם מבחינים פתאום כמה חשובים מעשיהם למשפחתם, לשכונה שלהם ואפילו לעולם. כל אדם נחשב.
-
הם מבינים איך א-לוהים דואג לכל צרכינו ויוצר גם צרכים שאחרים צריכים למלא.
-
הם מצליחים לראות כמה החיים שלנו מתאימים בדיוק בשביל צמיחתנו האישית.
-
הם לומדים שלפעמים, לפני שנוכל להשתנות, שיעורי החיים צריכים להוביל אותנו לדמעות.
לעתים קרובות דווקא הדברים הקטנים הם אלה שיכולים לשנות את החיים
מה שלכד את תשומת לבי, זה שהרשימה הזאת מכילה בדיוק את סוגי ההתבוננות הדרושים כדי לנצל את הימים בין ראש השנה ליום כיפור. הרבה פעמים אנחנו חושבים שרק מכת ברק תצליח לשנות אותנו, אבל לעתים קרובות דווקא הדברים הקטנים הם אלה שיכולים לשנות את החיים. אם נעבוד אפילו על תכונה אחת מתוך הרשימה הנ"ל, החיים שלנו עשויים להשתנות לחלוטין. תקוותי הגדולה היא, שכולנו נוכל להגיע לשינוי תפיסה מאותו סוג שאנשים שהחלימו מסרטן יכולים להשיג – בלי הצורך בטיפולים קשים.
הסרטן אכזרי ומכוער – זהו מצב של כאוס פיזי ומלחמה נגד ההרמוניה הנעלה של הגוף. תאי הסרטן מתרבים וגדלים תוך החלפה ואפילו רמאות של התאים הבריאים. אבל כשהטיפול הקשה בסרטן מצליח, הסדר שב אל כנו והתאים חוזרים באופן נסי לתפקודם התקין. לפעמים, זה הזמן שבו מתחילה העבודה הקשה: היא נקראת שיקום.
שיקום, פירושו התאמת המחשבה לגוף הבריא. הוא קריטי לבריאות הרגשית – אי אפשר להבריא לגמרי בלעדיו. חלק מהשיקום הוא דחף חזק מאוד לברר מה אתה מסוגל לעשות עם הזמן שא-לוהים נתן בידיך. בדומה למחשבות שבהן אנחנו עוסקים בתקופה שבין ראש השנה ליום כיפור.
באותם ימים ארוכים, אשר בהם לא יכולתי לקום מהמיטה, הייתה אחת השכנות 'עוברת' דרכי, ומשמחת אותי בסיפורים משעשעים. אני לא יודעת איך היא הצליחה למצוא זמן בשביל זה, למרות שהיא מנהלת עסק עצמאי. בעולם שבו הכול מנסים לגמור כמה דברים בבת אחת, סיפורים ליד המיטה הם מתנה מלב אוהב. איזה נס ששתינו גרות באותו רחוב בלב העיר הגדולה... החסד שהורעף עליי מהשכנים והקהילה בזמן שהייתי חולה, הביא אותי להכיר בכך שנדיבות היא מפתח לחיים.
חסד הא-ל אלינו הוא חלק ניכר בתפילות היומיום שלנו. כשאנחנו עושים חסד, אנחנו מחקים בהתנהגותנו את א-לוהים ומגלים את חסדו בעולם. בקיצור, זה כאילו שאנחנו ממליכים את א-לוהים בעולם – שזהו עצם מהותו של ראש השנה.
"כנשר יעיר קינו, על גוזליו ירחף. יפרוש כנפיו ייקחהו, ישאהו על אברתו" (דברים לב, יא).
בפרשה שאנחנו קוראים בסביבות יום כיפור, מדמָה התורה את עַם ישראל לגוזלי נשר שצריכים לטפס על כנפי הנשר להגנתם. עלינו לפעול: לא מספיק שנשב באפס מעשה מתוך ידיעה שהנשר חג מעלינו.
ברגע שאנחנו עולים עליו, אין כבר דרך חזרה. ותאמינו למילה שלי – מעל כנף הנשר גיליתי נוף מדהים, ואני נצמדת לחיים, היקרים מכול.