רשימת תפוצה
האתר בעבודות תחזוקה מצטערים על אי הנוחות הזמנית, נשוב בקרוב!

images

השחור הראשון שזכה באוסקר והמלצר היהודי שלימד אותו לקרוא

י״ז בשבט ה׳תשפ״ב י״ז בשבט ה׳תשפ״ב 19/01/2022 | מאת ד"ר איווט אלט מילר

סידני פואטייה, שנפטר לאחרונה בגיל 94, היה בעל נוכחות בולטת רוב ימי חייו. בתור כוכב הקולנוע ההוליוודי השחור הראשון, היה פואטייה השחקן השחור הראשון שזכה בפרס האוסקר לשחקן הטוב ביותר על תפקידו בסרט מ- 1963, "חמש נזירות וגבר אחד". הוא הופיע בלמעלה מ- 39 סרטים ועבד בתור במאי, סופר ושימש אף כשגריר מטעם איי בהאמה (שם התגוררה משפחתו) ליפן ולאו"ם.

"הסתובבתי בחברת מלכים", אמר פואטייה על חייו הנפלאים לכאורה. עם זאת, בראיון בשנת 2013 הוא גילה את הסוד להצלחתו ההתחלתית: יהודי קשיש שלימד אותו לקרוא ואפשר לפואטייה לחמוק מעוני ואנאלפביתיות וכך לממש את הפוטנציאל שלו.

פואטייה נולד ב- 1927 לרג'ינלד ואוולין פואטייה, שהיו מגדלי עגבניות עניים. "יש ביטוי שאומר שהוא או היא שחקו את עצמם עד דק", נזכר פואטייה בהמשך. "זה מתאר את אבא שלי. הוא היה איש טוב מאוד".

פואטייה נולד במיאמי – שלושה חודשים לפני הזמן – בזמן שהוריו היו בנסיעה לאמריקה כדי למכור עגבניות. להוריו כבר היו שישה ילדים והם לא היו בטוחים אם הוא ישרוד. אביו של סידני אפילו קנה ארון מתים, מתוך מחשבה שאין סיכוי שתינוק זה שנולד לפני הזמן יחזיק מעמד.

כנגד כל הסיכויים, סידני שרד, אולם ילדותו הייתה קשה.

כנגד כל הסיכויים, סידני שרד, אולם ילדותו הייתה קשה. הוא לבש שקי קמח כבגדים, חי בעיירות עניות בפלורידה ובקריביים, ולמד בבית ספר במשך שנתיים בלבד – הוא עזב בגיל 12 כדי להתחיל לעבוד בעבודת כפיים.

בגיל 14 כבר הסתובב פואטייה בחברה מפוקפקת. אחיו הגדול סיריל היה נשוי וגר במיאמי, והוריו שלחו את סידני לגור איתו כדי להרחיקו מהשפעות שליליות. כשהגיע לגור באמריקה, החליט פואטייה שהוא רוצה להיות שחקן, ובגיל 16, בשנת 1943, נסע לניו יורק.

שם הוא ניגש לאודישן בתיאטרון השחורים האמריקאי היוקרתי בהארלם, אולם כשנתנו לו תסריט לקרוא, פואטייה לא הצליח לקרוא. עם השכלה כה מעטה, הוא היה כמעט אנאלפבית. כיוון שלא הצליח למצוא שום עבודה אחרת, הוא הלך לעבוד כשוטף כלים במסעדה בניו יורק, שם פגש את המלצר היהודי הקשיש שעמד לשנות את חייו.

"היה שם מלצר אחד, גבר יהודי, קשיש, והוא הסתכל עליי והסתכל עליי זמן מה", נזכר פואטייה. "היה לי עיתון שקראו לו Journal American. והוא ניגש אליי ושאל אותי, 'מה חדש בעיתון?' ואני הסתכלתי על האיש הזה. אמרתי לו, 'אני לא יכול לומר לך מה יש בעיתון כי אני לא יודע לקרוא כל כך טוב'. הוא אמר, 'תן לי לשאול אותך משהו, אתה רוצה שאקרא ביחד איתך?' ואמרתי לו, 'כן, אם אתה רוצה'".

הם למדו עד מאוחר בלילה במסעדה, הרבה אחרי שעת הסגירה. המלצר היהודי הקשיש – פואטייה תיאר אותו בהמשך כסבלני וממושקף – לימד את פואטייה ביסודיות את המשמעות של הניקוד וכיצד להגות את האותיות. פואטייה תיאר לאחר מכן: "הוא ישב איתי שבוע אחרי שבוע אחרי שבוע" ולא בקש דבר בתמורה. הם קראו בעיתונים כדי ללמוד לבטא מילים. במהלך היום, הקשיב פואטייה לרדיו כדי להרחיב את אוצר המילים וההגיה שלו, ובלילות קרא יחד עם המלצר היהודי. בסופו של דבר, אחרי שישה חודשים בערך, ידע פואטייה לקרוא באופן שוטף.

הוא ניגש שוב לאודישן בתיאטרון השחורים האמריקני והתקבל כשוליה. כשהוא עדיין אלמוני לחלוטין, נאלץ פואטייה לעבוד בתיאטרון בתור שרת, בנוסף. יום אחד, שחקן אחר בתיאטרון – הכוכב העתידי הארי בלפונטה – הוא ולא אחר – חלה, ולא הגיע לאחת החזרות ביום שבו היה בקהל מפיק הוליוודי. פואטייה החליף את בלפונטה ונבחר לשחק במחזה בברודוויי בהפקה של שחקנים שחורים בלבד של המחזה ליזיסטרטה בשנת 1946.

פואטייה המשיך לעבוד על הבמה ובטלוויזיה, ועדיין נאלץ לפנות לעבודות בזויות כדי להצליח להתפרנס. ב- 1950 הוא זכה לבסוף להכרה רחבה כשחקן רציני בתפקידו כרופא שנרדף על-ידי חולה גזעני בסרט באין מוצא. להיטים אחרים לא איחרו להגיע, כולל זעקי ארץ אהובה ב- 1952 וזרע הפורענות ב- 1955, שבו הוא משחק סטודנט מוכשר ומוטרד.

הוא תמיד התעקש לקבל תפקידים מכובדים, ושיחק דמויות מכובדות בעלי חוש מוסרי מפותח.

פואטייה כתב 3 אוטוביוגרפיות ורומן אחד, ספר מתח בעל אופי של מדע בדיוני בשם Montaro Caine ויצא לאור ב- 2013. הדמות הראשית, ששמה מונטרו, היא סטודנט יהודי שהוריו היו מהגרים יהודים מאוסטריה. הספר זכה לביקורות חריפות ומעולם לא מכר עותקים רבים, אולם ייתכן שהייתה זו מחוות ההוקרה של פואטייה בדרך כלשהי לאותו יהודי קשיש מלפני שנים רבות שלימד אותו קרוא וכתוב.

ברגע שפואטייה התבסס כשחקן מצליח, הוא ניסה למצוא את המלצר שעזר לו כל כך בשנות העשרה שלו. לצערו הרב, פואטייה מעולם לא מצא אותו.

מאמרים נבחרים

1 2 3 576

Donnez du pouvoir à votre voyage juif

Inscrivez-vous à l'e-mail hebdomadaire d'Aish.com

Error: Contact form not found.

הצטרפו לניוזלטר השבועי

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram דילוג לתוכן