ענין משפטי - דירה להשכיר (חלק א')
הסיוט של כל משכיר דירה – שוכר שעושה נזקים ולא מתפנה. איך ניתן לדעת מראש?
"... במשך חודשים לא ניתן היה ליצור קשר עם השוכרים ולהיכנס לדירה כדי לעמוד על מצבה. הם פשוט לא ענו לטלפונים שלנו ולא פתחו לנו את הדלת. תקופת השכירות הסתיימה זה מכבר, אולם השוכרים לא שילמו את מלוא דמי השכירות ורק לאחר שנאלצנו לשכור את שירותיו של עו"ד עלה בידנו לפנותם מהדירה. או אז גילינו לתדהמתנו שנגרמו לדירה נזקים קשים ושמלבד החוב בגין דמי השכירות נותרו גם חובות של אלפי שקלים לעירייה, לחברת החשמל, לוועד הבית ...".
מעת לעת אנו פוגשים במשכירי דירות שמתחרטים על הרגע בו מסרו את מפתחות הדירה לשוכרים. הם מוצאים עצמם מול שוקת שבורה - מנהלים מאבק משפטי כדי לפנות דייר סרבן או נדרשים לשלם ממון רב כדי לכסות את הנזקים שהשוכרים הותירו אחריהם. מצבים עגומים אלה ניתנים, בדרך כלל, למניעה מראש. בשורות הבאות - ואי"ה גם במאמר הבא - נתאר בקצרה מספר נקודות חשובות וצעדים פשוטים בהם יש לנקוט כדי להקטין את הסיכון הכרוך בהשכרת דירה.
בדיקות מקדמיות
מיהם הדיירים המיועדים? אם אינכם מכירים את השוכרים בהכרות אישית טובה, חשוב מאוד כי תבררו אודותיהם. כך למשל, אם הם שכרו דירה בעבר, מומלץ מאוד לשאול את המשכירים הקודמים כיצד הסתיימה ההתקשרות ביניהם - האם הם שמרו על הדירה? האם הם פינו את הדירה בזמן? האם הם השאירו חובות? האם היו תלונות של שכנים? זוהי נקודה חשובה ביותר. עם זאת, משכירי דירות לעתים נמנעים מלבצע ברור רציני מסיבות של חוסר ידע, אי נעימות (ולפעמים סתם מתוך עצלות...).
מהי יכולתם הכלכלית של הדיירים המיועדים? חשוב לוודא, כי לשוכרים יש את היכולת לשלם את דמי השכירות. בהעדר הכרות אישית טובה עם השוכרים, יש לבצע "בדיקת יכולת". כך למשל, ניתן לבקש לראות את תלושי השכר האחרונים של השוכרים כדי לעמוד על רמת ההכנסה החודשית שלהם. במקרים מסוימים יהיה אף מומלץ להזמין דו"ח נתוני אשראי, אשר יציג את יכולת העמידה הכלכלית של הדיירים בהתחייבויות קודמות ואת מוסר התשלומים שלהם. המידע המוצג בדו"ח כזה מתקבל ממגוון מקורות הכוללים בין היתר בנקים, חברות כרטיסי אשראי, בתי משפט, כונס הנכסים, הוצאה לפועל, בנק ישראל וחברות מובילות במשק. את הדו"ח ניתן להזמין מחברות שקיבלו רישיון לכך ממשרד המשפטים, כגון חברת דן אנד ברדסטריט וחברת בי די אי. עלות הדו"ח (כ- 200 ₪) זניחה בהשוואה לנזקים שעלולים להיגרם למשכיר אם יתברר כי השוכר אינו מסוגל לעמוד בהתחייבויותיו.
האם לא הגזמנו? ממש לא. תשאלו את מי שכבר נפגע. המסר כאן פשוט: כדאי לכם להקדיש מעט זמן וכסף (וגם להתגבר על אי נעימות קלה) בטרם נכרת החוזה, בכדי להקטין את הסיכון שתאלצו לבזבז הרבה זמן והרבה כסף בהתמודדות מאוד לא נעימה עם תוצאות ההפרה של החוזה ע"י השוכרים.
זיכרון דברים והסכם שכירות
למעט במקרים חריגים, אין זה מומלץ לחתום על זיכרון דברים כשמדובר בהשכרת דירה. זיכרון דברים הוא חוזה מחייב לכל דבר ועניין (למרות שמו המטעה), ואולם ע"פ רוב חסרים בו פרטים רבים החשובים מאוד למשכיר. דרך המלך היא לחתום על חוזה שכירות מפורט שיעגן בכתב ובבהירות את הסכמות הצדדים ויגן על האינטרסים השונים של המשכיר.
אמנם, נוסחים שונים של הסכמי שכירות "סטנדרטיים" מחולקים חינם לכל דורש, ואולם יש לדעת כי חלקם כלל לא נערכו ע"י עו"ד והם לעתים כוללים סעיפים לא חוקיים שאינם ניתנים לאכיפה בבי"ד או בבימ"ש.
האמור לעיל אינו מהווה חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי משום סוג שהוא ואינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.
קוראים יקרים! הנכם מוזמנים להפנות שאלות לעורך הדין אלון רייסר דרך מערכת האתר באמצעות המייל: editor.aish.co.il@gmail.com