אתגר 30 הימים ללא תלונות
זה היה קשה יותר מכפי שחשבתי. להלן שלושה שיעורים חשובים שלמדתי.
כשחברתי ביקשה ממנה להצטרף אליה לאתגר של 30 ימים ללא תלונות, הייתי בטוחה שאוכל לעשות זאת. אחרי הכל, אני זו שמדברת רבות על "לראות את המתנה שבאתגר" ומפזרת ציטוטים מעוררי השראה ברמה שמרגיזה את רוב הסובבים אותי. אני מסוג האנשים שמתעוררים לפני שהשעון מצלצל כיוון שאני כל כך מתרגשת להתחיל את יומי, מה שהופך אותי לאחת שקשה לחיות איתה, בעיקר ב- 4 לפנות בוקר.
חברה שלי, לעומת זאת, היא טיפוס הרבה יותר מאופק, שאוהב לישון עד מאוחר. היא לא בהכרח טיפוס מתלונן, אך גם לא אופטימיסטית חסרת תקנה. אז חשבתי לעצמי שיהיה לי הרבה יותר קל ממנה עם האתגר.
כשהשווינו את הטבלאות בסוף היום הראשון (היינו צריכות לסמן X בכל פעם שהתלוננו על משהו), הייתי המומה לגלות שהאינטנסיביות שלי פועלת לטובתי אך גם לרעתי. אני גם פרפקציוניסטית קיצונית ומנסה ללא הרף לשלוט בכל מה שקורה סביבי. לחברה שלי היו שתי תלונות בטבלה שלה ביום הראשון. לי היו 15. התחלתי את היום עם אופטימיות ומרץ, אך אז היה חם מדי. היה קר מדי. פקקי התנועה גרמו לי לאחר וכל הזמן נתקעתי מאחורי רכב למידה. לא היה לי מספיק זמן לעשות את כל המטלות שהקצבתי לעצמי, ולמה לוקח לילדים כל כך הרבה זמן ללכת לישון? ואלה היו רק התלונות שביטאתי בקול רם.
ביום השני של האתגר התעוררתי צנועה הרבה יותר ומשוכנעת הרבה פחות שאני "גברת חיוביות". חשבתי פעמיים לפני שדברתי, ועבדתי קשה כדי לברור את המילים שלי. זה היה כל כך מתאגר שלא הייתי בטוחה שאני רוצה בכלל להמשיך, אבל חברה שלי ירדה לאפס תלונות והתחרותיות שלי גרמה לי להמשיך הלאה.
מעולם לא הצלחתי להגיע לאפס תלונות, אולם האתגר שינה לא רק את האופן בו אני מדברת, אלא גם את האופן בו אני תופסת את עצמי ואת העולם סביבי.
להלן שלושה שיעורים חשובים שלמדתי במהלך האתגר:
- מחשבותינו יוצרות את המציאות שלנו. כדי להפסיק להתלונן, הייתי צריכה לשנות גישה. זה היה כמו לנסוע באותה דרך כל יום ולהבחין לפתע שבצד הדרך יש גינה יפהפייה שפשוט לא שמתי לב אליה בעבר. כשפקחתי את עיניי לראות בכל רגע נתון הזדמנות לצמיחה ולהכרת תודה, לא רק שזה גרם לי לראות את הדברים באור חיובי - אלא הדברים עצמם השתנו. במקומות שהיו שם רק צללים, פתאום ראיתי גינות פורחות. דלתות פתוחות תפסו לפתע את מקומם של קירות. כשאנו משנים את אופן ההתבוננות שלנו בדברים, הדברים עצמם משתנים.
- האופן בו אנו מדברים עם עצמנו, רגע אחרי רגע, הוא בחירה. החלק הקשה ביותר עבורי באתגר ה-30 ימים ללא תלונות היה לשים לב לדיבור הפנימי שלי ולשנותו. למרות שאני פסיכולוגית ואמא מהסוג שנזהר מאוד לא להעביר ביקורת על הילדים, גיליתי שלא רק שאני המבקרת החמורה ביותר של עצמי, אלא שאני בלתי נלאית ברשימת התלונות שלי כלפי עצמי.בתחילה, לא הייתי אפילו מודעת לרעשי הרקע בראש שלי. אולם הדברים הגיעו לנקודה שבה הבנתי שמקור התלונות שלי אינו בהכרח קשור לסביבה שלי, אלא לאופן בו אני תופסת את עצמי: למה אמרת את זה? למה לא אמרת את זה? למה השגת כל כך מעט היום? למה לא הקשבת יותר כשהילדים דיברו אלייך? הרשימה הייתה אינסופית, ולפני האתגר, פשוט קיבלתי את הדיבור הפנימי שלי כפי שהוא - ככה זה וככה זה תמיד היה.
אולם, תשומת הלב למלל שלי והניסיון לשלוט במילותיי לימדו אותי שלא רק שאני יכולה לבחור מה לומר לאחרים, אלא אני יכולה גם לבחור איך אני מדברת לעצמי בכל רגע ביום. וככל שהתחלתי לגלות יותר חמלה ונדיבות בדיבור הפנימי שלי, כך הייתי יותר פתוחה ואמפתית לאחרים ויכולה הייתי לראות יותר גם הטוב והיופי שבהם.
- אנחנו מתוכנתים לראות את השלילי. המוח שלנו בנוי באופן טבעי לגלות מה לא בסדר או חסר במצב מסוים. אנו עושים זאת מתוך אינסטינקט הישרדותי טהור - אם נצליח לזהות את מקור הסכנה, נוכל למצוא דרך להימנע ממנה. אם אנחנו מודאגים ממחסור, יש יותר סיכויים שנחפש מזון למחר ונאגור אותו.
אולם, קל ליפול להטיה השלילית הזו ביחס לכל דבר בחיינו, גם כשאין שום סכנה או איום של רעב. כך שהשיעור העוצמתי ביותר באתגר 30 הימים ללא תלונות היה הלמידה שאפשר להפסיק להתלונן וזה לא רק הרגל נחמד - זוהי בפירוש דרך לתכנת מחדש את המוח שלנו. זה שינה את נקודת המבט שלנו על עצמנו ועל הסביבה שלנו. וזה היה קשה. כל רגע הפך להיות בחירה. שלושים יום הם רק ההתחלה של האתגר. זה היה מאמץ מתמיד לחפש ולמצוא את הטוב. וזה היה שווה.