רשימת תפוצה
האתר בעבודות תחזוקה מצטערים על אי הנוחות הזמנית, נשוב בקרוב!

מהות ומשמעות

למה אוכלים חמין בשבת?

י״ח באייר ה׳תשע״ח י״ח באייר ה׳תשע״ח 03/05/2018 | מאת ירמיהו ראק

יהודים מכל העדות אוכלים בשבת חמין בווריאציות שונות. יש לו גם שמות שונים, אבל המכנה המשותף שזהו המאכל השבתי המסורתי. למה??

עם ישראל אוכל חמין בשבת, או "צ'ולנט" בגירסא של יוצאי עדות אשכנז. זהו תבשיל שמתבשל כל הלילה על אש נמוכה ובדרך כלל מכיל גריסים, קטניות, תפוחי אדמה ובשר עם שלל תבלינים. אצל עדות המזרח הוא גם מכיל ביצים שמתבשלות בתוך הסיר עם הבשר ואצל צמחוניים הוא יותר דומה למרק ירקות עם גריסים.

מלבד הטעם המיוחד, ישנה סיבה מהותית לאכילת חמין בשבת.

בשבת אסור לבשל. לכן, כדי לאכול אוכל חם במהלך סעודת יום השבת יש לבשל את האוכל מערב שבת ולהניח אותו במקום בו הוא יישאר חם עד למחרת.

למנהג זה יש חשיבות מיוחדת, מכיון שהיו קבוצות לאורך ההיסטוריה, כמו הצדוקים למשל, שהבינו את הפסוק "לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת" בצורה פשטנית, שאסור שתהיה אש בשבת בכלל, גם אם היא הודלקה בערב שבת. לכן ערערו על ההבנה של החכמים, וטענו שאף אסור לשמור את האוכל בשבת בחימום.

על מנת להראות שאנו לא מערערים על פסיקת חכמינו ז"ל, רבים הקפידו דווקא לאכול אוכל חם ביום השבת, כדי להראות שאנו מקבלים את המסורת של החכמים, שנשמרה בתורה שבעל פה, המשלימה את התורה שבכתב.

הצ'ולנט אף הפך למאכל פולקלור, ורבים אוכלים אותו כבר ב"ליל שישי", חמישי בלילה, וניתן אף למצוא אותו במסעדות מזון מהיר מובחרות.

מאמרים נבחרים

Donnez du pouvoir à votre voyage juif

Inscrivez-vous à l'e-mail hebdomadaire d'Aish.com

[contact-form-7 404 "לא נמצא"]

הצטרפו לניוזלטר השבועי

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram דילוג לתוכן