"אם אין לחם, נאכל – עוגות!"
מתכונים נפלאים לעוגות ועוגיות, כולל מתכונים מיוחדים ל'סיר פלא'.
כל מה שצריך לעוגות של פסח, זה בעיקר הרבה מאד ביצים, כשהעיקרון המנחה הוא, שבמקום קמח יש בהן הרבה מאד... אוויר. אמנם הרבה אוויר, אבל זה לא מונע גם מהקלוריות להשתתף בחגיגה. לנמנעים מקטניות בפסח, באמת אין הרבה מה לאכול וכשנמאס מהמצה, אפשר להתנחם בחתיכת עוגה... או שתיים... או שלוש. או, בעצם... אפילו... ארבע!
טארט התפוחים המלכותי של "סבתא נאוה" (מתכון חלבי)
מתכון מסובך מאין כמוהו, אבל שווה כל טיפת מאמץ.
החומרים:
1 חב' חמאה
10 תפוחי עץ מסוג גרנד
100 גרם אגוזים
100 גרם צימוקים
מעט ריבה
5 ביצים מופרדות
5 כפות סוכר
כף שמן
½ שקית אבקת אפייה
5 כפות קמח תפוחי אדמה
אופן ההכנה שלב 1:
בסיר שטוח ורחב ממיסים את הסוכר, תוך בחישה מתמדת עד להיווצרות קרמל. (זהירות, לא לשרוף את הסוכר!)
מורידים מהאש ומוסיפים את החמאה, מערבבים היטב.
אופן ההכנה שלב 2:
קולפים את התפוחים ומנקים את הליבה, משאירים את התפוחים בשלמותם.
מסדרים את התפוחים בסיר עם תערובת הסוכר והחמאה.
ממלאים כל תפוח במעט ריבה, אגוזים וצימוקים ואת היתרה מפזרים מלמעלה.
אופים כ-40 דקות בחום בינוני.
אופן ההכנה שלב 3:
מקציפים את החלבונים עם הסוכר, עד לקבלת קצף קשה ויציב.
מערבבים את החלמונים, השמן ואבקת האפייה ומכניסים לקערת הקצף. מערבבים בזהירות.
מוסיפים חמש כפות קמח תפוחי אדמה ומערבבים בזהירות.
שופכים את התערובת על סיר התפוחים ואופים כ-40 דקות בחום בינוני.
מוציאים מהתנור ומקררים.
הופכים את הסיר ע"ג צלחת הגשה ומגישים חם עם... גלידה.
עוגת טורט קלאסית
אין לה מה להרגיש שלא בנוח לטורט הקלאסית. לא כולם בנויים לעוגות טארט מלכותיות.
החומרים:
6 ביצים מופרדות
4 כפות קמח תפו"א
4 כפות קמח מצה
1 כוס סוכר
1 שקית אבקת אפיה
1 שקית וניל
¼ כוס שמן
אופן ההכנה:
מקציפים את החלבונים עם הסוכר, עד לקבלת קצף נוקשה ויציב.
בקערה נפרדת מערבבים את שאר החומרים.
מוסיפים בתנועות עטיפה את קצף החלבונים לעיסה.
שופכים לתבנית משומנת ואופים כ-45 בחום בינוני.
*ניתן לשדרג בעזרת שוקולד צ'יפס, אגוזים, שבבי שקדים.
עוגת מוס שוקולד של "סבתא נאוה"
טוב, תפסתם את העניין. כל מתכון של 'סבתא נאוה', הוא מתכון בטוח לחגיגה.
החומרים:
100 גרם מחמאה
6 ביצים מופרדות
2/3 כוס סוכר
200 גרם שוקולד מריר
100 גרם אגוזים חתוכים
אופן ההכנה:
ממיסים את השוקולד בסיר כפול ע"ג אש נמוכה.
מקציפים את החלבונים ו1/3 כוס סוכר.
לחוד מקציפים מחמאה, חלמונים ו1/3 כוס סוכר עד שמתקבל קצף חזק ויציב.
מוסיפים את השוקולד המומס לעיסת החלמונים וממשיכים להקציף כדקה.
מקטינים את מהירות ההקצפה ומוסיפים פנימה את האגוזים.
מקפלים פנימה את הקצף בזהירות.
מחצית מהכמות שופכים לתבנית עגולה מס' 22 ואופים בחום בינוני.
כשהעוגה מוכנה שופכים את מחצית הכמות הנותרת מעל ומצננים במקרר.
עוגת "חבל על הזמן" של סבתא נאוה
החומרים:
7 ביצים מופרדות
1 ו-3/4 כוס סוכר
1 ו-3/4 כוס קמח תפוחי אדמה
2 כפות שמן
2 כפות אבקת אפייה
אופן ההכנה:
מקציפים את החלבונים והסוכר לקצף נוקשה.
בקערה נפרדת טורפים במזלג 7 חלמונים + שמן +אבקת אפיה.
מאחדים את התערובות בזהירות שהקצף לא ייפול.
מוסיפים בהדרגה את הקמח ושופכים לתבנית משומנת.
אופים בחום בינוני כ45 דקות.
'בראוניז' כשר לפסח
כן. אפילו 'בראוניז' כבר הכשירו לפסח.
החומרים:
4 ביצים
1 ¼ כוס סוכר
½ כוס שמן
½ כוס קקאו
½ כוס קמח תפוחי אדמה
½ חבילה אגוזים טחונים (כ-50 גרם)
½ חבילה אבקת אפיה
½ כוס קוקוס
אופן ההכנה:
מערבבים את הביצים, הסוכר והשמן לתערובת נוזלית.
בקערה נפרדת, מערבבים, את הקקאו, קמח תפוחי האדמה, האגוזים, אבקת האפייה והקוקוס.
מצרפים את שתי התערובות ומערבבים, עד לקבלת עיסה אחידה. שופכים לתבנית משומנת ואופים בחום בינוני כ3/4 שעה.
עוגת שוקולד, קצפת ותותים (מתכון חלבי)
עוגה עשירה וטעימה, מצוינת לאירוח חלבי או פרווה.
החומרים:
8 ביצים מופרדות
½ 1כוס סוכר
200 גרם שוקולד מריר
2 כפות נס קפה
1 שמנת מתוקה
2 כפות אבקת סוכר
1 כפית מיץ לימון
חבילת תותים מנוקים ושטופים
אופן ההכנה:
מקציפים את השמנת המתוקה, הלימון, 2 כפות אבקת סוכר וכף קפה, עד לקבלת קצף אחיד ויציב.
בנפרד מקציפים את החלמונים עם רבע כוס סוכר , עד לקבלת תערובת קשה ואוורירית.
ממיסים השוקולד בסיר כפול ע"ג אש נמוכה ומוסיפים לקצף החלמונים. מוסיפים כף קפה.
בנפרד מקציפים את החלבונים עם יתרת הסוכר ומוסיפים לשוקולד בהדרגה.
שופכים לתבנית אפייה עגולה גדולה ומשומנת ואופים כ-20 דקות בחום בינוני.
מוציאים ומצננים.
מורחים את הקצפת ומקשטים בחצאי תותים.
עוגת אגוזים,שקדים, קצפת וריבה. (מתכון חלבי)
החומרים:
7 ביצים
2 כוסות סוכר
2 כפות סוכר
2 כפות קמח מצה
3 כפות ריבת תות
1 שקית שמנת מתוקה
150 גרם שקדים, טחונים
150 גרם אגוזים, קצוצים
1 כף תמצית וניל
אופן ההכנה:
להקציף את הביצים והסוכר עד לקבלת קצף יציב ואחיד. להוסיף תוך כדי בחישה מתמדת את האגוזים, השקדים, תמצית הוניל וקמח המצה.
לשפוך לתבנית עגולה ומשומנת.
לאפות כ-40 דקות בחום בינוני ולצנן.
למרוח את הריבה על גבי העוגה.
להקציף השמנת המתוקה עם 2 כפות סוכר ולמרוח על העוגה.
פרפה אגוזים קר של "סבתא נאוה"
החומרים:
200 גרם "נשיקות מרנג" (מתכון מופיע במשלוחי מנות מקוריים לפורים)
2 שמנת "ריץ'"
150 אגוזי לוז קצוצים
1 כפית נס קפה
אופן ההכנה:
שוברים את הנשיקות לחתיכות גסות ומערבבים עם האגוזים.
מקציפים את ה"ריץ'" עם הנס קפה ומקפלים לתערובת הנשיקות בזהירות.
שופכים לקערה שטוחה ומקפיאים.
מוציאים 15 דקות לפני ההגשה, חותכים ומגישים.
עוגת שוקולד ואגוזים
החומרים:
200 גרם שוקולד מריר
¾ כוס שמן
6 ביצים
100 גרם אגוזים טחונים
4 כפות קמח מצה
1 כף נס קפה
1 ½ כוס סוכר
אופן ההכנה:
ממיסים את השוקולד, השמן, הקפה וחצי מכמות הסוכר, תוך כדי בחישה מתמדת, עד להמסת הסוכר.
מוסיפים את החלמונים בהדרגה ובוחשים בהתמדה וללא הפסקה, עד לקבלת עיסה אחידה וחלקה.
בנפרד מקציפים את החלבונים עם יתרת הסוכר ומקפלים לתערובת בזהירות.
מורידים הצידה כמות של כוס עבור הקרם ושומרים בקירור.
לשאר התערובת מוסיפים את קמח המצה והאגוזים.
אופים בתבנית עגולה גדולה, מס' 26, כ-45 דקות בחום בינוני.
כשהעוגה חמה עדיין מצפים בקרם הנותר.
מתכונים מיוחדים ל'סיר פלא'
זוכרים את 'סיר-הפלא?' כן, סיר המתכת העגול עם החור, שהסבתות שלנו השתמשו בו בימי ה'צנע'? ובכן, יש לו תחייה מחודשת! היות ולהרבה משפחות אין תנור מיוחד לפסח ולא כולם נוהגים להכשיר את התנור הרגיל. לפיכך, מכינים עוגות, שאגב לא מביישות אף אופה מקצועית, על... הגאז!
עוגת 'סיר פלא' קלאסית
החומרים:
6 ביצים מופרדות
1 כוס סוכר
¾ כוס קמח תפוחי אדמה
¾ כוס שמן
1 כוס אגוזים קצוצים
1 כפית קינמון
1 תפוח עץ או גזר
1 אבקת אפיה
אופן ההכנה:
מערבבים את החלמונים עם ¾ כוס סוכר ומוסיפים את קמח תפוחי האדמה, האגוזים, אבקת האפייה, השמן והקינמון.
מגררים תפוח עץ או גזר ומוסיפים לתערובת.
בנפרד, מקציפים את החלבונים עם ¼ כוס סוכר.
מוסיפים לתערובת בתנועות קיפול.
משמנים את 'סיר הפלא' ושופכים פנימה את התערובת.
סוגרים את הסיר. מחממים את טבעת המתכת המיוחדת שרוכשים עם הסיר 'ואופים' ע"ג אש בינונית – נמוכה, למשך ¾ שעה.
עוגת שלוש שכבות
החומרים:
1 ½ כוס סוכר
6 ביצים מופרדות
2 כפות קקאו
2 כפות קמח תפוחי אדמה
1 חבילה קוקוס
3 כפות שמן
2 כפות יין
1 אבקת אפייה
אופן ההכנה:
להקציף חלבונים עם 1 כוס סוכר.
בנפרד להקציף חלמונים עם ½ כוס סוכר.
להוסיף לתערובת החלמונים שמן, קקאו, קמח תפוחי אדמה ויין.
מחצית מקערת החלבונים המוקצפים להכניס לקערת החלמונים בתנועות עטיפה.
לקצף החלבונים הנותר להוסיף את הקוקוס.
לשמן את 'סיר הפלא' ולשפוך את מחצית מתערובת החלמונים לסיר.
להוסיף את קצף החלבונים והקוקוס ולשטח על גבי השכבה השנייה בעזרת כף.
לשפוך את יתרת תערובת החלמונים מלמעלה.
לסגור את הסיר. לחמם את טבעת המתכת המיוחדת שרוכשים עם הסיר ו'לאפות' ע"ג אש בינונית – נמוכה, למשך ¾ שעה.
חג שמח!