מתכונים לחג – אזני המן
אם גם אתם מאלה שלא ממש מחבבים את גושי הבצק מלאי הריבה או הפרג, אולי הגיע הזמן להוסיף עוד וריאציות למשולשים המסורתיים...
לחצו כאן בכדי לעבור הישר למתכונים...
מה הכנת לנו היום? שואל בעלי ברגע שהוא חוזר הביתה (לאחר רחרוח נמרץ לכל עבר). הוא לא מחכה לתשובה – על השיש מחכה לו צלוחית עם דוגמאות לטעימה.
לא, זה ממש לא קורה כל יום. אבל בחודש שלפני פורים...
חגיגת האפייה לכבוד פורים מתחילה מייד לאחר ט"ו בשבט. עוגות, עוגיות, קוגלים, נשיקות וכל מה שעולה על הדעת. הכול לכבוד פורים, ובעיקר עבור משלוחי המנות.
כולם לוקחים חלק בהכנות – בצק של עוגיות, בתוספת צבע מאכל (רק בפורים...), מעוצב לעשרות פרחים, ליצנים חלזונות ו"אוזני המנים".
כולם לוקחים חלק בהכנות – בצק של עוגיות, בתוספת צבע מאכל (רק בפורים...), מעוצב לעשרות פרחים, ליצנים חלזונות ו"אוזני המנים" – מה שמספק עבור הילדים שעות של תעסוקה מבצעית שקטה (ומלכלכת) – רוב היצירות נאכלות על ידי היוצרים הצעירים. רק יצירות המופת של הגדולים, שכבר לא מלקקים את האצבעות באמצע ההכנה, נשמרות עבור המשלוחים.
מקום של כבוד שמור לאוזני ההמן – אותם אנחנו מכינים מבצק פריך פשוט (שנשמר מצוין בהקפאה גם לאחר האפייה) או מכל מתכון אחר ומחגיגה של מליות...
הילדים עומדים מוכנים ליד התנור כדי לזלול את כל הכישלונות (האוזניים שנפתחו או נשרפו), המשולשים המושלמים יארזו היטב ויישמרו עבור משלוחי המנות.
ובפורים – כולנו נוברים בערמות העוגות/עוגיות/אוזני המן שקיבלנו, בתקווה שמישהו החזיר לנו משהו משלנו בטעות...
זה הבצק החביב עלי. הוא נוח לעיבוד, שומר על הצורה לאחר האפייה ולא מתנפח עד שהמלית נאבדת בבצק והעיקר – שומר על הטריות לאורך זמן בקופסא סגורה או בהקפאה.
החומרים:
2 1/2 כוסות קמח
1/2 כוס סוכר
2 חלמונים
1/4 כוס ברנדי
יין או מים
כפית תמצית רום
1 כף תמצית וניל
קורט מלח
200 גרם מרגרינה קרה חתוכה לקוביות.
אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את כל החומרים, עד לקבלת בצק אחיד ונוח לעיבוד.
מניחים במקרר וניגשים להכנת המליות (מדובר בכמות לא גדולה של אוזני המן. אם רוצים לגוון במליות, כדאי גם להגדיל את כמות הבצק).
מלית פרג
המלית הראשונה העשויה מזרעוני פרג, מיועדת בעיקר לשימור המסורת – על פיה אסתר הקפידה על אכילת מזון כשר גם בבית אחשוורוש. כנראה סיפרה להם שהיא צמחונית או טבעונית, אבל בכל אופן היא ביקשה שיביאו לה כל מיני זירעוני מאכל ומהם ניזונה.
החומרים:
1 כוס סוכר
1 כף דבש
1/4 כוס מים
1 כוס פרג טחון
מעט מיץ לימון
1/4 כוס צימוקים (אפשר להוסיף גם אגוזי פקאן כתושים)
אופן ההכנה:
בסיר קטן ממיסים על אש קטנה את הסוכר, הדבש והמים.
לאחר שהסוכר נמס, מוסיפים את הפרג ומרתיחים תוך כדי בחישה, מבשלים כדקה ומכבים את האש. מוסיפים גם את הלימון, הצימוקים והאגוזים, מערבבים ומצננים.
מליות נוספות
לאחר שצולחים בשלום את "שלב הפרג המסורתי", מתחילים לבדוק מה יש בבית – סוכר ו/או דבש נחוצים כמעט לכל מלית שהיא. אגוזים – מצוין! מה עוד? שקדים, קוקוס, ביצים, קינמון, קקאו, שוקולד-צ'יפס, תפוחי עץ, ריבת אוכמניות... כל מה שצריך זה לשדך בין המוצרים המתאימים ולמלא. הנה מס' רעיונות:
מלית קוקוס
מקציפים חלבונים (נשארו לנו מהבצק הפריך) עם סוכר ומעט עמילן (קורנפלור או קמח תפו"א) לקצף קשה ומוסיפים קוקוס. אפשר לטמון במלית של כל אוזן המן שוקולד-צ'יפס חום ולאפות.
מלית תפוחי עץ
לגרד תפוחי עץ (רצוי חמוצים) בפומפייה גסה, לבשל על אש נמוכה (לייבוש הנוזלים), להוסיף סוכר (או ריבה או מה שבא), מעט קינמון ואם רוצים גם אגוזים כתושים. לצנן ולמלא.
מליות על בסיס סוכר – ליצירתיים שבינינו!
מערבבים סוכר עם מעט קינמון או עם קקאו (על כל כף קקאו, 3 כפות סוכר), מוסיפים קצת מים וממיסים על אש נמוכה. מכבים את האש, מצננים מעט ומוסיפים את כל מה שמצאתם בארון – שקדים, אגוזים, צימוקים, שוקולד-צ'יפס, שאריות מהמליות הקודמות. מה שיותר מגוון, יותר מעניין. כל צירוף יוצר מלית אחרת, כל מלית יותר טעימה מהקודמת – אז קדימה למטבח!
מלית חלבית
מערבבים קופסת גבינה לבנה עם חצי חבילת פודינג וניל, מוסיפים עוד סוכר, לפי הטעם, ומעט מיץ לימון.