רשימת תפוצה
האתר בעבודות תחזוקה מצטערים על אי הנוחות הזמנית, נשוב בקרוב!

אקטואליה

אסף לוין: מהנדס החלל מאחורי הנחיתה ההיסטורית של ישראל על הירח

ד׳ בניסן ה׳תשע״ט ד׳ בניסן ה׳תשע״ט 09/04/2019 | מאת אדם רוס

אסף לוין: מהנדס החלל מאחורי הנחיתה ההיסטורית של ישראל על הירח

"התרגשות עזה, בשילוב עם פחד ותקווה", מילים אלה מתארות את רגשותיו של מהנדס החלל הישראלי אסף לוין, ימים ספורים לפני הנחיתה ההיסטורית על הירח של Space IL. ב- 4 באפריל, בראשית, הגשושית הראשונה בעולם בבעלות פרטית, נכנסה למסלול סביב הירח, בהכנה לנחיתה שבוע לאחר מכן, ב- 11 באפריל.

כל הנושא עורר הרבה מאוד עניין וציפיה אצל אלו שעקבו אחר ההתקדמות של גשושית קטנה זו המעוטרת בדגל ישראל ובמילים עם ישראל חי, מאז ששוגרה בקייפ קנברל ב- 22 בפברואר. אולם עבור לוין וחברי הצוות שלו, המנווטים את 'בראשית' בחלל, הקוקטייל של התרגשות, מתח וגאווה לאומית הוא אינטנסיבי למדי. מהנדס החלל בן ה- 53 מרמת השרון העניק ראיון בלעדי ל- Aish.com כדי להעניק לנו הצצה למשימה של Space IL - משימה מלאת גאווה יהודית המהווה הגשמה של חלומות הילדות שלו.

 

לחיות את החלום

בשנת 1971, כשאסף היה בן 5, אביו שהיה מהנדס ברפא"ל, נשלח לחקור את נושא האווירונאוטיקה באוניברסיטת סטנפורד. כילד בארה"ב, הוא נדבק בהתלהבות של המרוץ לחלל בעקבות שרשרת הנחיתות המוצלחות על הירח של החללית אפולו של נאס"א.

אסף לוין ו'בראשית'

"אני זוכר את עצמי כילד בבית הספר", מספר אסף ל- Aish.com, "עם עשרות ילדים אחרים, מתקהלים סביב טלוויזיה שחור-לבן, צופים באדם הראשון שצעד על הירח. באותו רגע החלטתי שאני רוצה להיות אסטרונאוט".

כשחזר עם משפחתו לישראל, הוא ביקש טלסקופ לבר המצווה שלו והחל לצפות בכוכבים יותר מקרוב. בגיל 18 הוא התגייס לשירות צבאי בחיל האוויר. בדומה לאביו, הוא סיים תואר בהנדסת אווירונאוטיקה לפני שהצטרף לצוות פיתוח של תוכנת תעופה עבור מטוסי קרב מסוג F-16, עבורה זכה לפרס הצטיינות של חיל האוויר. "בשנות השמונים לא הייתה בישראל תעשיית חלל", הוא אומר. "חיל האוויר היה הכי קרוב לזה!"

מרכז הבקרה של Space IL - מתכוננים לנחיתה

כעבור שבע שנות שירות צבאי ושלושה סטארט-אפים, חלומו של אסף להגיע לחלל עדיין בער בו בעוצמה, כשמפקדו לשעבר בחיל האוויר התקשר אליו וספר לו על ארגון בשם Space IL המנסה לבנות גשושית שתנחת על הירח ומחפש מהנדס לפיתוח התוכנה שלו. שבוע לאחר מכן, הוא כבר עבד כראש צוות תוכנה וסימולציה עבור מפעל החלל הפרטי הראשון של ישראל.

"זה הגיע לגמרי משום מקום", הוא צוחק, עדיין מתקשה להאמין. "פתאום הגיעה אליי המתנה המדהימה הזו, להיות זה ששולח גשושית לירח. זה היה חלום שהתגשם, פשוטו כמשמעו".

"הסינים היו האחרונים שנחתו על הירח וזה עלה להם 1.2 מיליארד דולר", מסביר אסף. "טכנולוגיית החלל יקרה בטירוף. זוהי המשימה הבין-כוכבית הראשונה הממומנת באופן פרטי, וההפחתה של 90% בעלויות היא פשוט פנומנלית".

 

אין מקום לטעויות

“כשמייצרים רכב", מסביר אסף, "בונים אותו, בוחנים אותו על הכביש ואז מוכרים אותו. בחלל אי אפשר לעשות נסיעת מבחן, בעיקר בתקציב כל כך מצומצם. במקום זאת, צריך לבנות סימולציה סופר מדויקת בשביל הגשושית והתוכנה שלה". הוא מוסיף "כולנו מבינים שפקודה מוטעית אחת יכולה לסכן את המשימה כולה ולמחוק בבת אחת 100 מיליון דולר ושמונה שנים של עבודה".

בשמונה השנים האחרונות, הפרויקט הזה שבה את ליבו ומילא את זמנו של אסף - תכנון מעבדה וסימולטור היברידיים, ואז בדיקה של כל תקלה אפשרית שעלולה להתרחש.

“כל פעולה צריכה להיות מתוכננת ואז מאומתת בסימולטור", הוא אומר. "אחר כך אנחנו עוברים על זה, מדברים ומחליטים אם לתת לזה צ'אנס או לא". הוא מוסיף, "התהליך דרש מהצוות כולו לעבוד ביחד באופן צמוד ביותר. שמנו את האגו בצד, אנו מקשיבים אחד לשני ותמיד שמרנו על פתיחות רבה לביקורת".

 

"שהקפה ימשיך לזרום!"

בימים הראשונים אחרי השיגור המוצלח לפני ששה שבועות, אסף נזכר שהצוות בקושי ישן. "הרבה קפה זרם פה", הוא אומר. "רצפת חדר הישיבות שלנו הייתה מלאה מזרונים, כי היינו צריכים להיות בכוננות מתמדת כדי להבין איך להתגבר על בעיות שעלולות לצוץ". אחרי שבוע הדברים נרגעו ונכנסו למסלול שגרתי יותר, אולם מסעה בן 6.5 מיליון הקילומטרים של הגשושית 'בראשית' אל הירח לא היה נטול דרמות.

"היו כמה רגעים מפחידים", אומר אסף, "כמו הרגע שחיכינו לאות התקשורת הראשוני מהגשושית אחרי השיגור, והשימוש הראשון במנועי הגשושית, מבלי לדעת אם היא תתפוצץ או לא".

 

 אסף עם דגם של 'בראשית'

למרבה המזל היא לא התפוצצה, אולם התעוררו בעיות בחדר הבקרה של ,Space IL כשגשש הכוכבים של 'בראשית' - שמסייע לניווט הגשושית על-ידי מדידת המרחק מכוכבי הלכת - 'התעוור' כתוצאה מהשמש. "זה בהחלט תפס אותנו לא מוכנים", אומר אסף. "זה כמו הרבה דברים בחיים - היינו צריכים פשוט לקבל את זה ולהמשיך הלאה. ברגע שלמדנו איך להפעיל את הגשושית בלי הגשש, היינו בסדר".

 

"צדקה ותהילים לפני כל מהלך"

למרות כל מאמציו לתכנן קדימה ולהתכונן לכל תרחיש אפשרי, אסף אומר שבכל זאת יש גבול למה שיכולים מהנדסים לעשות, אז הצוות משאיר גם מקום לקצת עזרה אלוהית. מרכז הפיקוד מנוהל על-ידי אלכס פרידמן, יהודי דתי שמחזיק תיבת צדקה ליד עמדת העבודה שלו ופרק של תהילים מוצמד בקביעות לשולחנו. "לפני שהוא עושה מהלך כלשהו", אומר אסף, "הוא קורא פרק מתהילים ומניח מטבע בקופסת הצדקה. כך אנו רואים את המשימה שלנו - ניתן לעשות כל מה שנמצא בשליטתך ואז לבקש עזרה מלמעלה".

 

אלכס פרידמן קורא תהילים במרכז הפיקוד של Space IL

מאז השיגור זכה מרכז הפיקוד של Space IL, שנמצא בחולון, לכמות הגונה של ביקורים של בכירים, כולל ראש הממשלה בנימין נתניהו ומשפחתו, וביקורים שגרתיים מבאז אלדרין, האדם השני שהלך על הירח. באז הוא חבר של מוריס קאהן, הפילנטרופ יליד דרום אפריקה, שהוא גם מנכ"ל Space IL.

"זה היה מדהים לראות את באז אלדרין במרכז הבקרה", אומר אסף. "הוא היה גיבור הילדות של רבים מאיתנו".

אסף נלהב יותר להדגיש את ההשפעה של פרוייקט זה על צעירים בישראל. "הוצפנו תמונות והודעות מכל רחבי המדינה. אתם יודעים כמה ילדים התחפשו לאסטרונאוטים בפורים האחרון? היה כמעט בלתי אפשרי למצוא צעצועי חלל בחנויות בישראל, כולם נמכרו!"

"עמוק בלב, לכולנו יש חלומות, ואנחנו רוצים לעורר בילדינו השראה ביחס לשלושה צעירים ישראלים שהקימו את הפרוייקט הזה והחליטו להשיג משהו שנדמה היה כבלתי אפשרי". הוא מוסיף כי "יש לוחית על צד הגשושית, עם דגל ישראל ועם המילים Small country big dreams ('מדינה קטנה חלומות גדולים'). אנחנו רוצים לעורר השראה בדור הבא לעשות משהו גדול עם החיים שלהם".

 

עם הנצח

“יש לי שלושה ילדים שכולם כבר בוגרים, כולם משרתים בצבא והם ממש גאים ונרגשים", אומר אסף. אביו, שהיה מקור ההשראה שלו, נפטר לפני מספר שנים. הוא הפך להיות אחד ממהנדסי האווירונאוטיקה המבוקשים ביותר בישראל.

“הוא אהב את החלל", אומר אסף, "ואני בטוח שהוא מתבונן במתרחש מלמעלה בגאווה". סבו, שעלה לארץ מפולין לפני 70 שנה, היה היחיד ששרד ממשפחה גדולה שנרצחה בשואה על-ידי הנאצים.

לזכר קרוביו הוא ביקש שתמונה של משפחת סבו תיכלל בקפסולת הזמן המצופה זהב שהונחה בתוך 'בראשית' ומכילה גם מאות קבצים, כולל הכרזת העצמאות של מדינת ישראל, ההמנון הלאומי, יצירות אמנות של קרבנות שואה, ותיעוד של הישגיה של ישראל בתחומי האמנות, התרבות, הטכנולוגיה והמדע.

 

סלפי עם כדור הארץ

"אני מרגיש שאני עושה משהו שיכבד את המשפחה שלי", אומר אסף. "זה למען סבא שלי וכל מה שהוא איבד, וגם למען אבא שלי, שהשיג הרבה למען ישראל כמהנדס". לדברי אסף, הקפסולה תשרוד לפחות 1000 שנה על הירח. הוא מוסיף: "המסר לפיו אני חי הוא שהעם היהודי הוא נצחי".

בעיני אסף, המשימה של Space IL מעבירה מסר ברור ליהודים בכל רחבי העולם. "המסר שנושאת עמה הגשושית הוא שהעם היהודי הוא עם הנצח. אף אחד לא עומד להוריד אותנו מהמפה. אני מקווה שפרוייקט זה יגדיל גם את הגאווה של כל יהודי בעולם - גאווה על היותו חלק מאותו עם מיוחד שמסוגל לעשות דברים בדרך כל כך חדשנית, לטובת האנושות". 

מאמרים נבחרים

1 2 3 576

Donnez du pouvoir à votre voyage juif

Inscrivez-vous à l'e-mail hebdomadaire d'Aish.com

Error: Contact form not found.

הצטרפו לניוזלטר השבועי

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram דילוג לתוכן