5 דרכים להחזרת החברות לנישואין
זוגות רבים מתייחסים לנישואין כמו למחלה כרונית שצריך ללמוד לחיות עם מיחושיה. איך להחזיר את הברק למערכת היחסים ולבנות קשר יציב ותומך.
שחקן הקולנוע אשטון קוטשר צייץ פעם בטוויטר: "נישואין הם אחד הדברים הקשים ביותר בעולם, ולרוע המזל לפעמים הם נכשלים. אהבה ואור, א.ק.".
אאוץ'. האם נישואים כושלים הם דבר כל כך פשוט?
לא מזמן קראתי מאמר ביאהו: '5 דרכים לברר אם מערכת היחסים שלכם הסתיימה'. המאמר דן בזוגות שנהנים לבלות עם אנשים אחרים במקום זה עם זה, זוגות שאינם מתעניינים זה בחייו של זה, ובעלים ונשים שהפסיקו לתקשר ביניהם.
למה לחכות עד שמערכת היחסים תגסוס? מי רוצה להתעורר בוקר אחד ולגלות שהנישואין שלו בבעיה? לעתים קרובות אנחנו חיים בנישואין משעממים וחסרי ברק ופשוט מנסים להוציא מהם את הטוב ביותר. זה כמו לחיות עם מחלה כרונית ששוחקת אותנו בכאבים ומיחושים מטרידים.
חשוב שבחייו של כל אדם יהיה שותף שאיתו הוא יוכל לצמוח. אדם שאותו הוא יוכל לשתף בחלומות ובחששות שלו. שותף שיעודד אותו, יחזק אותו ויאפשר לו לעבור את הרגעים האפלים ביותר בחיים. האם לא זאת ההגדרה של חבר אמיתי?
מי צריך להיות האדם הזה אם לא בני הזוג שלנו? בואו ננסה להחזיר את החברות לנישואין, ונתרחק מ'יחסי עבודה' שבהם אנחנו מדברים רק על בעיות, חשבונות ומה לעשות עם הילדים.
1. קבלו את הנשמה התאומה שלכם
כשאנחנו ממשיכים לדמיין כמה טוב היה 'אם רק', אנחנו הורסים את הקשר שלנו. 'אם רק הייתי מתחתנת עם החבר שלי מהלימודים'. 'אם רק הייתי מוצא בסוף מישהי שנראית יותר טוב', 'אם רק הייתי אומרת כן לרופא ההוא'. חשיבה מעין זאת לא תאפשר לנו לראות בבן הזוג שלנו את החבר הטוב ביותר. במקום זה, אנחנו ממשיכים לחלום איך החיים שלנו היו טובים יותר עם מישהו אחר. איך נוכל להרגיש סיפוק אם נחשוב שעשינו את הטעות הכי גדולה בחיים?
בואו נפסיק לחשוב שהיינו מאושרים יותר אילו היינו מבלים את חיינו עם מישהו אחר, ונתחיל להתרכז בדרך בה נוכל ליצור עתיד מספק עם הנשמה התאומה שלנו.
2. שמרו על הניצוץ
נהוג לברך זוגות צעירים שהם יזכו "לבנות בית נאמן בישראל". כדי שבית יתקיים חייבים לבנות אותו. נישואין טובים אינם מתרחשים מאליהם. הם דורשים יזע, צער ושמירה. מערכות יחסים דורשות עבודה קשה והשקעה רבה. משמעותה של חברות בנישואין היא שאנחנו נאמנים זה לזה, שאנחנו לא מעבירים ביקורת על חלומות או פחדים, שאנחנו מאמינים זה בזה.
קל מאוד לאבד את הניצוץ בתוך מרוץ החיים היומיומיים. אנחנו מפסיקים לנסות. אנחנו שוכחים להתאמץ, ולאט לאט מרפים. אנחנו לא יוצאים לעתים קרובות. אנחנו מסתובבים בבית בחולצות מהוהות ומלוכלכות. אנחנו לא אוכלים ביחד. אנחנו מתחילים להתייחס זה אל זה כאל דבר מובן מאליו.
לא היינו מתייחסים בצורה שכזאת לחברים קרובים, אז למה בני הזוג שלנו חשובים לנו פחות?
3. מחווה יומית
מה היה הדבר הנחמד האחרון שעשית למען בן/בת זוגך? אנחנו עושים הכל בשביל הילדים שלנו, מתרוצצים בניסיון למצוא את הגאדג'ט האחרון והכי פופולארי שהם רוצים. אם אחד הילדים שלנו מבקש איזה פינוק או ארוחה מיוחדת, אנחנו דואגים לממש את רצונו. ומה עם לעשות משהו מיוחד עבור בני הזוג שלנו? אסור לתת ליום שלם לעבור בלי שנעניק משהו מתוך הלב שלנו, כדי שבן/בת הזוג שלנו ידע שאכפת לנו.
זה כולל טובות קטנות או אפילו מחמאות ומילות עידוד, וזה לא דורש כסף. בעל שאני מכירה נתן לאשתו מתנת יום הולדת שהיא תזכור כל החיים. הוא לקח את שלושת הילדים ליום שלם (כולל תינוק וטיטולים), ואמר לאשתו לקחת לעצמה יום חופשי.
קפוצ'ינו חם, מסרון חביב שאומר 'אוהב/ת אותך' הן רק שתי דוגמאות קטנות שממלאות אדם בתחושה שהוא יקר וחשוב למישהו. אני עדיין זוכרת איך אבא שלי היה מכין את עיתון הבוקר לאמי בכל יום. אם היה משהו שהוא ידע שיעניין או יהיה חשוב לאמא שלי, הוא היה מסמן אותו בלורד שחור, וליד העיתון הוא היה מניח חצי אשכולית בצלחת.
מעשי חסד קטנים אלה מלאו את הבית באהבה.
4. היו רודפי שלום
חברים טובים אף פעם לא כועסים לאורך זמן. כשאנחנו נצמדים לפגיעות וחיכוכים מאתמול, אנחנו לא יכולים לחיות בשלווה היום. אנחנו חייבים ללמוד לסלוח ולשכוח. כשכמעט בכל יום יש ויכוחים וסכסוכים קטנים, מערכת היחסים שלנו מחמיצה כמו חלב שפג תוקפו. מה שקודם היה מזין וטעים, הופך לנו עכשיו את הבטן.
מובן שלא קל להיות משכין שלום. אז איך נוכל לעבוד על עצמנו כדי להפוך לבן זוג פחות מתעמת?
-
פעלו, אל תגיבו.
-
לעולם אל תדברו מתוך כעס.
-
הפסיקו לדבר. הפסיקו להתגונן. התחילו להקשיב ולעכל את דבריו של בן/בת הזוג.
-
חפשו פשרה במקום עימות.
-
נסו לא להיכנס לויכוחים מטופשים.
-
זכרו שאין מנצחים כשיש ריב בבית.
5. שמרו על הפרטיות שלכם
התרגלנו לשפוך את כל מה שקורה לנו בחיים לתוך פייסבוק. לעולם אל תחשפו את חייכם הפרטיים או את האינטימיות של מערכת היחסים שלכם בפני אחרים. מערכת היחסים שלכם קדושה, ואתם צריכים לשמור על הקשר ביניכם כמו על יהלום יקר. הצגת חיי הנישואין בפומבי מבזה את הקדושה והמחויבות המקשרת בין בעל לאישה.
חשבו מה מרגישה כלה צעירה שמגלה שבעלה הטרי כתב בדף הפייסבוק שלו:
"מריבה ראשונה. הנישואין אינם מה שחשבתי."
או בעל שקורא בדף הפייסבוק של אשתו: "אני חושבת שאני מאבדת את האהבה לבעלי. הוא בחור נפלא, נראה לי שהייתי יכולה עדיין לאהוב אותו, אבל הוא יכול להתנהג כמו ילד. אני מרגישה נורא בגלל שהוא עדיין אוהב אותי אבל אני חושבת על פרידה לפני שיהיה מאוחר מדי."
האם ניתן לתקן נזק כזה? יתכן שברגע של כעס או עימות, הרגשתם ש'זה הסוף' אבל אז העימות חלף, והרגשות נרגעו. ומה עכשיו?
הנישואין יקרים מכדי לפטור אותם בציוץ בטוויטר. אם זכיתם למצוא את שותף החיים שלכם, התרכזו ביצירה ובבניה משותפת של מקום מבטחים.
עודדו זה את זה, חזקו זה את זה, צמחו יחד וטפסו על הרי החיים. בנו חברות שמתחזקת עם השנים, ותגלו את סוד הפיכת נישואיכם ליציבים.