אם כבר - אז כבר
פרופסור דן אריאלי, הסופר המפורסם, בראיון וידאו מיוחד על התחלה חדשה.
פרוייקט ליבא, שלא מפסיק להפתיע עם חומר איכותי, פרסם וידאו חדש עם פרופסור דן אריאלי, מומחה עולמי בפסיכולוגיה וכלכלה התנהגותית ומחברם של רבי המכר הבינלאומיים "לא רציונלי ולא במקרה" ו"האמת על באמת". דן אריאלי נפגש לשיחה מיוחדת עם "ליבא" לדבר על דרך קבלת ההחלטות – ובעיקר החלטות שגויות – של בני אדם.
אריאלי, המלמד באוניברסיטת דיוק בארה"ב, הגיע אל חקר תחום קבלת ההחלטות בעקבות חוויות אישיות שהשפיעו על חייו, כמו אשפוז בן שלוש שנים לאחר פציעה קשה מפיצוץ. הוא מקדיש את חייו למחקר אך לא פחות – להנגשת המסקנות לקהל הרחב. לאחרונה, קנתה גוגל בעשרות מיליוני דולרים אפליקציה לניהול זמן שפיתח פרופ' אריאלי עם שני שותפים. בשיחה שלפנינו – ראשונה בסדרת שיחות עם הרב עופר גיסין שתתפרסם ב"ליבא", מדבר פרופ' אריאלי על קבלת החלטות שגויה בתחום ההתנהגות האישית.
"התדרדרות היא עניין מאוד מעניין" אומר פרופ' דן אריאלי. "אנחנו חושבים על עצמנו באופן בינארי – אנחנו או רעים או טובים". אבל מה אם אנחנו משהו בין לבין? מה אם אנחנו 72% טובים – האם נעשה את המאמץ כדי להפוך ל-82% טובים? מסתבר שבחלק גדול מהמקרים התשובה היא לא. אנשים מרגישים שהם לא טובים, ומעדיפים לחתוך לצד השני.
"זו התנהגות שרואים אותה הרבה בדיאטות", מדגים אריאלי. "אדם נמצא בדיאטה חמורה ומתחיל את הבוקר עם משהו לא כל כך בריא. מיד הוא אומר לעצמו – היום אני לא בדיאטה, אז היום כבר אפשר להשתולל. הטבע לא סופר ככה קלוריות – אבל בני אדם כן. בעיני עצמם זה בינארי – או שאני בדיאטה, או שלא".
אחת השאלות הקשות היא – אם אנחנו עושים טעות, אם אנחנו כבר בצד הרע – איך חוזרים משם? בנצרות יש את הזרם הקלוויניסטי שלפיו אדם נולד או טוב או רע – הוא רק לא יודע מה מהשניים. בזרם הזה, כולם מנסים להתנהג טוב כדי להוכיח שהם טובים – אבל פעולה אחת רעה מוכיחה לאדם כביכול שהוא רע, ולכן אין טעם יותר בעשיית טוב, אי פעם.
כדי להתגבר על ההבנה הזו שלפעמים טועים, אומר פרופ' אריאלי, צריך שתהיה דרך לפתוח דף חדש. "ביהדות אפשר כל יום להתחיל דף חדש, ובעיני זה משהו שצריך לחשוב עליו בחיים האזרחיים: איך פותחים דף חדש בפוליטיקה, בזוגיות, במשרד". איך נותנים לעצמנו סיבה לחזור למסלול. אחרת תבוא ההתדרדרות.