9 עצות להחזרת האהבה לזוגיות
אם בני הזוג שלכם רוצים להתגרש, קרוב לוודאי שאתם חווים מגוון רגשות, החל מכעס וכלה בעצב ופחד. עדיין יש מה לעשות.
אם בני הזוג שלכם לא מעוניינים להשקיע בנישואין או רוצים להתגרש, קרוב לוודאי שאתם חווים מגוון של רגשות, החל מכעס וכלה בעצב ופחד. זה מקום כואב. כשחוששים לאבד את בן/בת הזוג, זה מבלבל ומפחיד. למרות שהמצב אולי נראה אבוד, עדיין יש מה לעשות כדי לשנות את המצב, גם אם הצד השני אינו ממש מעוניין. זה לא הולך להיות קל, אך אם תיישמו את 9 ההצעות הבאות, יש סיבה לקוות שהאהבה תשוב לפרוח*.
1. תנו להם מרחב.
אמנם הדחף הראשוני שלכם הוא להתחנן ולהפציר בבן/ בת הזוג לעבוד על הקשר. אך קרוב לוודאי שזהו הדבר הכי פחות מוצלח לעשות. תנו לבני הזוג שלכם מרחב ואפשרו להם זמן, כדי לעבד את התהליך ולברר לעצמם דברים. אמנם האידיאלי הוא לפנות לעזרה מקצועית ביחד כדי להגיע לבהירות, אולם ייתכן שזוהי לא אופציה בשלב זה. אם תתנו להם זמן, תראו להם שאתם מכבדים את זכותם להרגיש מה שהם מרגישים, גם אם אינכם רואים עין בעין. ככל שתלחצו עליהם, כך קרוב לוודאי שתגרמו ליותר נסיגה והתרחקות.
2. קחו אחריות על החלק שלכם.
האדם היחיד שאותו תוכלו לשנות הוא אתכם עצמכם. פירוש הדבר הוא שעליכם להכיר בחלק שלכם בהתפרקות הנישואין. שניכם אחראים במידה שווה לכך שמערכת היחסים שלכם הגיעה לנקודה זו. גם אם לא עשיתם דבר חוץ מלהתנהל על טייס אוטומטי, ההתרחקות היא בלתי נמנעת ותלך ותגדל, אלא אם כן תשקיעו אנרגיה אקטיבית במניעתה. גלו מה עשיתם שתרם לרצון של בני הזוג שלכם להתרחק. למדו מה הייתם יכולים לעשות כדי לשמר את החיבור ביניכם. ככל שתבינו יותר לעומק מה היתה האחריות שלכם בנישואין, כך תוכלו ליישם שינויים חיוביים. כשבני הזוג יבחינו בשינוי, הם עשויים להגיב באופן דומה.
3. הפסיקו לנדנד.
הגיוני שאתם רוצים לנדנד. אחרי הכל, בני הזוג שלכם אינם מגיבים לבקשותיכם. בדקו את האופן בו אתם מבקשים את צרכיכם ולמדו כיצד לבקש בדרך חיובית יותר. כשממשיכים לנדנד וללחוץ, בני הזוג שלכם ירצו לברוח הכי רחוק שאפשר.
4. אפס שליליות.
בנוסף על נדנוד, אחת הרוצחות הידועות של מערכות יחסים היא הביקורת. למרות שזה נורמלי לרצות להעביר ביקורת, להאשים או לבייש את השני, התנהגות כזו יוצרת חוויה של דחייה. אף אחד אינו רוצה להיות מושא לשיפוטיות וביקורת. אם אתם מוטרדים ממשהו, חיוני שתלמדו כיצד לומר זאת בדרך חיובית מבלי להשפיל תוך כדי כך את הצד השני. אחרת, התנהגות כזו היא רעילה וקטלנית למערכת היחסים. סילוק השליליות מצדכם יראה שמערכת היחסים שלכם אכן יכולה להשתנות ולהיות נעימה יותר.
5. שפות האהבה.
למדו כיצד לאהוב את בני הזוג שלכם בדרך בה הם מרגישים אהובים. אתה אולי סבור שהפגנת אהבה כלפי בת הזוג שלך במשך השנים, אולם אם אינך מדבר בשפה שלה, ייתכן שרבים ממאמציך היו לשווא. אם תפגין כלפי בת הזוג שלך אהבה במעשים, כגון הכנת קפה בבוקר, רחיצת הכלים או השכבת הילדים בערב, בזמן ש"שפת האהבה" שלה היא מילים טובות ומחוות חיבה פיזיות (חיבוק, ליטוף), ייתכן שכל העבודה הקשה שלך לא תתורגם אצלה לכך שאתה אוהב אותה. התחל לאהוב אותה בדרך בה היא מרגישה אהובה, גם אם זו לא הדרך בה נוח לך לבטא אהבה בדרך כלל. כך היא תתחיל להרגיש שבאמת אכפת לך.
6. שימו לב לדברים טובים שבני הזוג עושים.
כל כך קל לראות את השלילי. קשה הרבה יותר לשים לב לכך שיש דברים חיוביים שהם עושים. שימי לב למשהו טוב, למילה טובה, והביעי את הערכתך. במקום להרגיש שהוא לא מצליח לעשות שום דבר נכון בקשר הזה, עד כדי כך שהוא ויתר עליו ורוצה לעזוב, הוא יתחיל להרגיש שמכירים בערכו ומעריכים אותו על כל מאמץ קטן שהוא כן משקיע. אם תבחיני במאמציו ותביעי את הערכתך, הדבר יסייע להפחתת הטינה שלו ולהתעוררות מחדש של התקווה שלו לגבי הקשר.
7. למדו להקשיב.
לעיתים נראה שאין טעם להמשיך בקשר שבו אחד הצדדים מרגיש שלא מקשיבים לו ולא מבינים אותו. השיחות נפסקות, הרגשות כלואים, הכעס והטינה מצטברים ומבעבעים. כשתלמד להקשיב לבת הזוג שלך על-ידי זה שתתמקד בה מבלי לבקר להגיב, לשפוט או לענות מיד, קרוב לוודאי שהיא תרגיש סוף סוף שבאמת אכפת לך ממנה. אז היא תוכל לדבר מבלי לחשוש מכך שתענה לה או תבטל את רגשותיה. היא תרגיש שמקשיבים לה ומבינים אותה. ללמוד כיצד להקשיב, גם בלא להסכים, זהו צעד אדיר לקראת הכרה בשונותו וזכותו לכבוד של הצד השני. כשבת הזוג שלך תרגיש שאתה באמת מעריך אותה, יש יותר סיכוי שהיא תרצה להישאר במערכת היחסים.
8. הפגינו חמלה.
קשה לחיות עם בני זוג שיוצרים ריחוק או שוקלים לעזוב. את רוצה שהוא יישאר, אבל קשה לך גם להתמודד עם הרגשות הפגועים שלך עצמך. דבר זה, בתורו, יגרום לך להתנהג בצורה לא פרודוקטיבית. שברי את מעגל הקסמים הזה על-ידי כך שתחושי חמלה לבן הזוג שלך. נכון, הרגשות שלך חשובים ויש להם מקום, וכך הדבר גם לגבי בן הזוג שלך. אף אחד מכם לא לגמרי צודק או שוגה. דמייני את הכאב בו שרוי בין הזוג שלך ונסי לחשוב מהי הסיבה להתנהגותו – הדבר יסייע לעורר את החמלה בלבך. דמייני לעצמך את הילד הקטן שרק רוצה להרגיש אהוב ומוערך. עמוק בפנים, מתחת לחזות החיצונית של הבוגר הקשוח, ישנו ילד קטן ותמים. הרגישי את הכאב שלו והביני שהוא פועל מתוך הפגיעה שלו. השיפוט שלך יהפוך לסקרנות.
9. העבירו את הטיפול בבעיה לידי אלוקים.
בסופו של דבר, איננו יכולים לשלוט באחרים – במחשבות שלהם, ברגשות שלהם או בהחלטותיהם. אתם יכולים לעשות כמיטב יכולתכם כדי להיות בני זוג אוהבים ובריאים והדבר עשוי לכפר על רבות מעוולות העבר. עם זאת, בשלב מסוים, עלינו להרפות ולתת לאלוקים לפתוח את לבם של בני הזוג, כדי לאפשר למחוות החיוביות שלנו לחדור ללבם. תפילה תסייע למאמצינו להשפיע בצורה משמעותית יותר ואמונה תאפשר לנו לחיות בשלום עם המאמצים שהשקענו.
*הנקודות במאמר זה מתייחסות במידה שווה לגברים ולנשים, ולבני אדם נורמטיביים. במקרה שמדובר בבעלי הפרעות אישיות במידה זו או אחרת, יהיה קשה לראות התקדמות ללא עזרה מקצועית.