האדם הוא סך בחירותיו
בלק (במדבר כב:ב-כה:ט )
אין חכם כבעל הניסיון.
ספר העקדה, שער י"ד
פרשת השבוע הזה מתמקדת בבלעם, שהיה גוי, ואחד מהאנשים הגדולים בהיסטוריה המקראית. אדם גדול עד כדי כך, שהתלמוד משווה אותו למשה רבנו.
לרוע המזל, גדולתו של בלעם הכשילה אותו. גאווה ורדיפת כבוד כירסמו והשחיתו כל חלקה טובה שהשיג. הוא גויס כשכיר חרב לצאת לקלל את עם ישראל. למעשה, הוא צנח לרמה כזאת, שבסיכום סופי מתייחסת היהדות לבלעם כאל אחד מהרשעים הגדולים בהיסטוריה. הוא מכר את נשמתו תמורת בצע כסף.
המאבק הפנימי נגד הרֶשַע
קשה להבין למה נותן האלוקים לְרֶשַע כזה להתקיים בעולם. מזעזע יותר שלא רק שהאלוקים נותן לבלעם להמשיך בדרכו לקלל את עם ישראל, הוא אפילו עוזר לו להגיע לשם! המדרש אומר: "בדרך שאדם רוצה לילך, בה מוליכין אותו" (ר' רש"י, במדבר כ"ב, ל"ה).
מה שאנחנו לומדים מזה הוא, שהחיים אינם המאבק בין רצון האלוקים לרצון האדם. להפך, המאבק הוא רצונו של האדם נגד עצמו! בעיות החיים לא נוצרות מבחירותיו של הא-ל, אלא מבחירותיו האישיות של האדם.
הנהג השיכור לא מודע לכך, אבל הוא באמת בוחר שתהיה לו תאונה. המכור לסמים לא מודע לזה, אבל הוא בוחר להרוס לעצמו את החיים. אדם זדוני וקטנוני לא מודע לזה, אבל הוא בוחר שלא יהיו לו חברים. הורה שמגדל את ילדיו בלי ערכים לא מודע לזה, אבל הוא בוחר בילדים בעייתיים.
במקום ללמוד מניסיונם של אלה שכבר מיצו את כוס התרעלה, אנחנו מתעקשים ללגום מאותה כוס שהביאה צרות על אחרים. למרות שאנחנו סובלים, אנחנו מצדיקים את עצמנו ואומרים שזאת הכוס ש'מתאימה לנו'.
תוצאות הבחירה
כל החיים הם החלטות. אם אדם רוצה לבחור במשמעות עמוקה יותר בחיים, זה יעמוד מאחורי כל דבר שיקרה לו. אם הוא משתוקק שיהיו לו יותר נכסים, אז זה מה שיסביר את מהלך חייו.
הבעיה היא שהרבה אנשים לא בדיוק הבהירו לעצמם מה הם רוצים מהחיים. אולי הם אומרים שהם רוצים "משמעות", אבל יחד עם זה, הם לא מעוניינים לוותר על ה"נוחיות". רבים עשויים להבין שמשפחה וחברים הרבה יותר חשובים, אבל הבחירה האמיתית שלהם היא כסף. זה לא אומר שלמי ששואף למשמעות אין כסף, אבל בהחלט הרבה יותר קשה להשיג משמעות... כשבעדיפות הראשונה שלך נמצא כסף.
גבר מחפש אישה יפה, ומאמין שחיים עם אישה כזאת יהיו איכשהו בעלי משמעות רבה יותר מאשר עם אישה "לא כל כך יפה". האם זה נכון שמבנה הפנים של האישה משפיע על האישיות שלה?!
אדם אחר אולי יקצור את הרווחים מעבודה של 60 שעות או יותר בשבוע, אך לא יוכל לקצור את הרווחים מחברים טובים או מחיי משפחה. אולי יש לכם בית ענק, מכונית פאר ותכשיטים אקסקלוסיביים – אבל היחסים שלכם עם אלה שחולקים אתכם את החיים, רחוקים מאוד משלמות כזאת.
חיינו הם תוצר של חלומותינו. מי שיש לו חלומות "נכונים", יש לו גם חיים טובים ומלאי משמעות. מי שלא הבהיר לעצמו מה הוא בוחר (או שאינו בוחר כלום באופן מודע), חי חיים של חוסר מטרה בולט והעדר כיוון.
ודאו שהחלומות שלכם יניבו את החיים שבהם אתם חפצים באמת. אחרת, אתם עלולים להתעורר יום אחד ולגלות שחלומכם התגשם... אבל החיים הם סיוט.
השוואת חלומות
הלקח מבלעם הוא חריף. כמה איום כשמוליכים אדם על נתיב חלומו – רק כדי לגלות שזה היה הנתיב הלא נכון לחיים שהוא באמת כל כך רצה.
זה כמו ילד שחולם לקבל מפתח לחנות הממתקים, ואינו מבין שהוא יסבול יותר כאבי בטן וכאבי שיניים, מאשר סך כל ההנאה מהזלילה הפראית. האם אנחנו בטוחים כל כך שהחלומות שלנו הגיוניים יותר?
ערכו רשימה של דברים שלא מוצאים חן בעיניכם בחיים, כל הדברים שלא מצליחים, ומה הייתם משנים בחיים שלכם אילו יכולתם. ייתכן שתגלו שהבעיות האלה קשורות לכיוון ולבחירות שאתם בחרתם בעצמכם. נסו לבדוק אם יש מכנה משותף ברשימה שלכם. זה ייתן לכם רמז לאן אתם הולכים, והאם זה המקום שאליו אתם רוצים להגיע באמת.
בחנו את החלומות שלכם, ואת בחירותיכם. בדקו היטב היטב אם הם יספקו לכם את מה שאתם רוצים באמת.
מכיוון שבסופו של דבר, אנחנו לא בוחרים איך לחיות, אנחנו חיים את מה שבחרנו.
סיעור מוחות – שאלות למחשבה
שאלה ראשונה: מהו הדבר הטוב ביותר שקרה לכם אי פעם? איזה עיקרון למדתם מזה?
שאלה שנייה: מה היה האסון הגדול ביותר בחיים שלכם? מה למדתם ממנו?
שאלה שלישית: מהי הבעיה הגדולה ביותר בחייכם? מה זה אומר לכם לגבי הכיוון שבו אתם הולכים?