לשרוד את אוגוסט בלי קייטנה
איך להפוך את חופשת הקיץ לחוויה משפחתית חיובית?
מה תעשו אם כבר שלחתם את הילדים לכל הקייטנות האפשריות ביולי, וכבר אינכם יכולים להרשות לעצמכם לשלוח אותם לעוד קייטנה בחודש אוגוסט? האם:
א) תתלשו לעצמכם את השיער?
ב) תשדדו בנק?
ג) תחשבו על דרכים יצירתיות להעביר את הזמן ולחדש את החוויה המשפחתית החיובית?
להלן כמה טיפים והצעות לאפשרות השלישית:
1. בחרו לעשות דברים שמהם גם אתם עצמכם נהנים (כן גם אתם המבוגרים נחשבים!). אם אתם ממש לא סובלים מסעות רגליים מפרכים (אני באופן אישי אינני מתנגדת למסע מפרך בקניון ממוזג), אז אל תתכננו הליכה "מים לים" או קמפינג ב"שביל ישראל". לא משנה כמה זה יכול להיות נפלא 'בשביל הילדים', אתם תהיו אומללים ובסופו של דבר, גם הם יסבלו מזה!
2. לא להיבהל מבלגן. אפיה – עם ילדים מכל מין וגיל – יכולה להיות כיפית ומועילה, ובהזדמנות זו הם עשויים לרכוש כמה מיומנויות שימושיות. מה שהם הכי יאהבו לעשות זה לקשט. בשביל זה צריכים חותכני עוגיות (עם כל מיני חורים וסדקים שנתקע בהם הבצק) , קרם זיגוג צבעוני שנמרח על הכל, וסוכריות לעוגה שתמשיכי למצוא בהרבה מקומות גם אחרי שהעוגיות ייאכלו. לא נורא: זאת פעילות כיפית שנמשכת הרבה זמן.
3. בריכות פלסטיק או גיגיות בחצר ואפילו במרפסת, יכולות לספק תעסוקה נחמדה. הוסיפו חטיפים ושלגונים, מגבות לשיזוף (להיזהר מהשמש בשעות הצהריים!) ואם יש מקום גם משחקים שמתאימים למשחק בחוץ. קחו בחשבון שאסור להשאיר ילדים קטנים אפילו לרגע אחד לבד במים, והתארגנו בהתאם.
4. השקיעו במציאת עזרה לאמא. אפשר להעסיק ילדות שעדיין לא בוגרות מספיק להישאר לבד עם הילדים, אבל תוכלנה לתרום זוג ידיים נוסף והמון מרץ, שישחררו את האמהות לדברים אחרים (כמו לנקות את החריצים של חותכני העוגיות!) או שתארגנו עם ילדה גדולה יותר, תמורת תשלום שעדיין לא מגיע למחיר הקייטנה, על המתוקים הקטנים שלכם לכמה שעות. היא תשחק איתם (תעייף אותם?!) ולהורים תהיה הפסקה קצרה.
5. הילדים שלי לא ממש מתחברים לאומנות אבל במוזיאונים רבים (במוזיאון ישראל ובמוזיאון התפוצות למשל) יש תוכנית קיץ מיוחדת לילדים, שלרוב כוללת גם פרויקט אמנותי. במקרה כזה, מישהו במוזיאון אחראי על ניקוי הלכלוך.
6. ואם בלכלוך עסקינן, מבצע ניקיון ענק של הבית, בפנים או בחוץ, יכול להפוך לפעילות לכולם. וכמו שאמר הבן שלי לא מזמן לאחר שבהתחלה הוא בכלל לא התלהב, אבל בסופו של דבר אמר: "יש לאדם סיפוק אמיתי לאחר קצת שיעבוד קשה ומועיל"! ילדים בעלי מוטיבציה גבוהה, יוכלו אפילו לזרוע, לשתול ולטפח גינה או אדניות.
7. אמנם זה עניין של אופי, אבל אם מתאים לכם – תמיד אפשר למצוא ספרייה ציבורית. היא ממוזגת, ותוכלו לשבת ולהקריא שם סיפורים לקטנים, כאשר הגדולים בוחרים לעצמם ספרים להשאלה או לעיון במקום.
8. פה בארץ אמנם לא חסרים לנו שמש, חול וחופי ים – אבל למי יוצא ליהנות מהם? אם אתם גרים רחוק מחוף הים, בררו על אמצעי תחבורה מיוחדים לים, אם אתם גרים קרוב, פשוט צאו אל החוף ושחקו עם הילדים במים, בחול ובמתקנים, אם יש.
9. אל תזכירו את המילה "חינוכי". ילדים לא רוצים לשמוע שום דבר שעלול להזכיר להם את הלימודים לפחות במשך החודש הראשון של החופש. אבל מוזיאון מדע יכול להיות ממש... כיף. זאת מילה המותרת לשימוש.
קראתי פעם בספר חינוך ילדים שלעתים קרובות הגישה שלנו כלפי ילדינו מבוססת על מה שאנחנו אומרים לעצמנו. אם נגיד לעצמנו "אנחנו לא מסוגלים לעמוד בזה", אז באמת לא נהיה מסוגלים. אבל למה אנחנו מתכוונים כשאנחנו אומרים את זה? אמנם להיכנס לתוך סיר ענק של שמן רותח זה דבר שבו אנחנו באמת לא מסוגלים לעמוד. אולם בילוי ימי הקיץ עם הילדים עדיין לא נכנס לאותה קטגוריה (לרוב). חשבו על כל אותן השעות בהן הם נמצאים במוסדות החינוך, תחת השפעתם של אנשים אחרים וקדמו בברכה את ההזדמנות.
יש עוד המון רעיונות. שתפו את כולנו בעזרת אפשרות הוספת התגובה למטה, ושיהיה לכולנו קיץ נפלא!