מכתב אהבה מאלוקים
התורה מהווה עבור העם היהודי עוגן בסיסי של זהות ושייכות ומהווה מערכת שלמה של כלים ועצות שמקיפים כל תחום אפשרי בחיי היומיום
השכלה ולימודים אקדמים הולכים וצוברים תאוצה בארץ. זה לא מפתיע – העם היהודי הוא הרי עם הספר. בעוד מספר חודשים אהיה מדופלמת בפעם השלישית מהאקדמיה, ובכל זאת הרגעים המעטים שבהם ניגשתי ללמוד מעט מן התורה (על כל תחומיה), העניקו לי חוויית לימוד שונה. מה כל כך שונה בלימוד התורה לעומת לימודים אחרים?
"כשאני מקבל מכתב אהבה, אני קורא את המכתב פעם אחר פעם.
כך יש ללמוד תורה, מכתב האהבה מהקדוש ברוך הוא אלינו" (הרב קרליבך)
מה יש במכתב האהבה, שחוויית ה"לימוד" שלו היא כל כך אחרת?
1. תכלית ומשמעות
המדע מלמד אותנו את עקרונות היסוד שעונים על השאלה איך העולם עובד, התורה עונה על שאלה אחרת – מה התכלית והמשמעות ארוכת הטווח שלשמה העולם עובד כפי שהוא עובד ולא אחרת. הרב יונתן זקס זצ"ל הרבה לדבר ולכתוב על כך שתפקידו של כל אדם באומה היהודית מתחלק לשני חלקים- האחד, לכתוב פרק בסיפור היהודי והשני, להנחיל לילדיו סיפור. התורה מקשרת אותנו לסיפור גדול יותר, לדורות הקודמים ולדורות העתידיים. התורה מהווה עבור העם היהודי עוגן בסיסי של זהות ושייכות. בשנים האחרונות אנחנו עדים להקדמות מהירה של המדע והטכנולוגיה. כיום הרבה יותר אפשרויות פתוחות בפנינו. שפע האפשרויות התרבותיות עלול להיות דבר מאוד מבלבל. הבלבול עלול לגרום לניתוק מהזהות הבסיסית, ולטשטוש הצימאון הבסיסי של נפש האדם לתכלית ותיקון. תכלית ומשמעות נותנים לנו תחושה של רוגע ושלווה. יש מי שדואג לנו. הכל מושגח וכל צעד מניע את העלילה של הסיפור.
2. הוראות פרקטיות להתנהלות יומיומית
אהבה היא לא רק להעניק רוגע, אלא גם לתת לנו כלים פרקטים להתנהל במציאות מאתגרת. התורה היא לא רק רעיונות גדולים על תכלית ומשמעות. החכמה היהודית יודעת לפרוט את הרעיונות הגדולים למעשים יומיומיים. כך מיד אחרי מעמד הר סיני, במקום שאלוקים יגלה לנו סודות נסתרים, קיבלנו ממנו רשימה גדולה של מצוות מעשיות.
ניקח לדוגמה את הרעיון של להיות קדוש. התורה מצווה עלינו "קדושים תהיו". ואיך נהיה קדושים? היינו מצפים שמיד אחרי הציווי יופיעו הנחיות על סיגופים והתבודדויות ושתיקות:
"אִישׁ אִמּוֹ וְאָבִיו תִּירָאוּ, וּבְקֻצְרְכֶם אֶת-קְצִיר אַרְצְכֶם, לֹא תְכַלֶּה פְּאַת שָׂדְךָ לִקְצֹר; וְלֶקֶט קְצִירְךָ, לֹא תְלַקֵּט. וְכַרְמְךָ לֹא תְעוֹלֵל, וּפֶרֶט כַּרְמְךָ לֹא תְלַקֵּט: לֶעָנִי וְלַגֵּר תַּעֲזֹב אֹתָם, אֲנִי ה' אֱלֹהֵיכֶם. לֹא, תִּגְנֹבוּ; וְלֹא-תְכַחֲשׁוּ וְלֹא-תְשַׁקְּרוּ, אִישׁ בַּעֲמִיתוֹ… לֹא-תַעֲשֹׁק אֶת-רֵעֲךָ, וְלֹא תִגְזֹל; לֹא-תָלִין פְּעֻלַּת שָׂכִיר, אִתְּךָ—עַד-בֹּקֶר. לֹא-תְקַלֵּל חֵרֵשׁ—וְלִפְנֵי עִוֵּר, לֹא תִתֵּן מִכְשֹׁל; וְיָרֵאתָ מֵּאֱלֹהֶיךָ, אֲנִי ה'. לֹא-תַעֲשׂוּ עָוֶל, בַּמִּשְׁפָּט—לֹא-תִשָּׂא פְנֵי-דָל, וְלֹא תֶהְדַּר פְּנֵי גָדוֹל: בְּצֶדֶק, תִּשְׁפֹּט עֲמִיתֶךָ. לֹא-תִשְׂנָא אֶת-אָחִיךָ, בִּלְבָבֶךָ; הוֹכֵחַ תּוֹכִיחַ אֶת-עֲמִיתֶךָ, וְלֹא-תִשָּׂא עָלָיו חֵטְא. לֹא-תִקֹּם וְלֹא-תִטֹּר אֶת-בְּנֵי עַמֶּךָ, וְאָהַבְתָּ לְרֵעֲךָ כָּמוֹךָ: אֲנִי, ה' ". (ויקרא פרק יט').
בפועל מופיעים דברים פשוטים, שנדמים כמובנים מאליהם – כיבוד אב ואם, לשלם שכר בזמן, מצוות מעשרות וכד'.
התורה מהווה מערכת שלמה של כלים ועצות שמקיפים כל תחום אפשרי בחיי היומיום. הכלים והעצות שהתורה נותנת לנו מבוססים על הבנה עמוקה של מגבלות וחוזקות גוף ונפש האדם.
כל אחד מאיתנו יכול לבחור לשאול את עצמו :
· האם יש תכלית להתרחשויות בחיי?
· מאחורי כל מכתב אהבה מסתתר רצון לקשר. האם אני מעוניין בקשר עם שולח המכתב?
· כיצד אני רואה את הקשר שלי עם שולח המכתב?
· מתי בפעם האחרונה הצצתי במכתב?
· האם ארצה לוותר לגמרי על קריאת המכתב, או שאולי בכל זאת כדאי להציץ ולתת הזדמנות?